2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Szolnok

Honvédelem felsőfokon

A Magyar Tartalékosok Szövetségének szerepe, lehetőségei az önkéntes területvédelmi tartalékosrendszer és a kadétképzés továbbfejlesztésében, valamint a tartalékos katonák érdekképviseletének kialakításában – e témakörben rendeztek konferenciát Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

A konferencia résztvevőit Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) elnöke és Drót László ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka köszöntötte, majd dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész idézte fel az önkéntes erők megalakításának és fejlődésének 170 éves történetét. Részletesen elemezte az 1848/49-es szabadságharc kirobbanásának politikai előzményeit, a szemben álló felek erőviszonyait, a mozgósítás, a honvédek toborzásának körülményeit – hazánk első, önkéntes jelentkezésen alapuló katonai szervezete, a Nemzetőrség megszervezését. Térségünk és a világ biztonságpolitikai helyzetének elemzését – az Egyesült Államok, Kína és Oroszország meghatározó szerepének tükrében – dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vázolta fel.


Folyamatosan vadásznak a kiaknázatlan lehetőségekre
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában összegezte az iskoláskorúak kadétképzésének alakulását, illetve a Matasz-szervezetek együttműködését a kadétképzés segítésében, valamint a honvédelmi érdekegyeztetés terén elért eddigi eredményekről is szólt. Egy-egy témakört érintve pedig – a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és a Magyar Honvédség Parancsnoksága közeljövőben történő megalakítása tükrében – részletesen felvázolta az együttműködés erősítésének lehetőségeit és területeit.

Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese az önkéntes területvédelmi tartalékos alegységek megalakításának feltételrendszerét, gyakorlati végrehajtását és jelentőségét elemezte, részletesen ismertetve a feltöltöttség mértékét is, majd  összefoglalta a Matasz országos elnökségével és a tagszervezetekkel történő jövőbeni együttműködés lehetőségeit.


A konferencián a Honvédelmi Sportszövetséget Kálmán Péter képviselte. A szövetség sportszakmai igazgatója a fiatalok hazafias honvédelmi nevelése terén kínálkozó kiaknázatlan lehetőségekre is kitért.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.