EUR: 336,30 Ft
CHF: 313,45 Ft
2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb Szolnok

Honvédelem felsőfokon

A Magyar Tartalékosok Szövetségének szerepe, lehetőségei az önkéntes területvédelmi tartalékosrendszer és a kadétképzés továbbfejlesztésében, valamint a tartalékos katonák érdekképviseletének kialakításában – e témakörben rendeztek konferenciát Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

A konferencia résztvevőit Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) elnöke és Drót László ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka köszöntötte, majd dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész idézte fel az önkéntes erők megalakításának és fejlődésének 170 éves történetét. Részletesen elemezte az 1848/49-es szabadságharc kirobbanásának politikai előzményeit, a szemben álló felek erőviszonyait, a mozgósítás, a honvédek toborzásának körülményeit – hazánk első, önkéntes jelentkezésen alapuló katonai szervezete, a Nemzetőrség megszervezését. Térségünk és a világ biztonságpolitikai helyzetének elemzését – az Egyesült Államok, Kína és Oroszország meghatározó szerepének tükrében – dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vázolta fel.


Folyamatosan vadásznak a kiaknázatlan lehetőségekre
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában összegezte az iskoláskorúak kadétképzésének alakulását, illetve a Matasz-szervezetek együttműködését a kadétképzés segítésében, valamint a honvédelmi érdekegyeztetés terén elért eddigi eredményekről is szólt. Egy-egy témakört érintve pedig – a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és a Magyar Honvédség Parancsnoksága közeljövőben történő megalakítása tükrében – részletesen felvázolta az együttműködés erősítésének lehetőségeit és területeit.

Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese az önkéntes területvédelmi tartalékos alegységek megalakításának feltételrendszerét, gyakorlati végrehajtását és jelentőségét elemezte, részletesen ismertetve a feltöltöttség mértékét is, majd  összefoglalta a Matasz országos elnökségével és a tagszervezetekkel történő jövőbeni együttműködés lehetőségeit.


A konferencián a Honvédelmi Sportszövetséget Kálmán Péter képviselte. A szövetség sportszakmai igazgatója a fiatalok hazafias honvédelmi nevelése terén kínálkozó kiaknázatlan lehetőségekre is kitért.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.