EUR: 333,17 Ft
CHF: 303,66 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Belföld

Horváth Ildikó: 37 milliárddal nő az Egészségbiztosítási Alap büdzséje

A kormány 37 milliárd forinttal emeli az Egészségbiztosítási Alap kasszáját – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára egy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által rendezett csütörtöki konferencián.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint Horváth Ildikó a Fókuszban az egészségügyi szakrendelők című tanácskozáson elmondta: az emberi erőforrások minisztere előre megtervezett ütemterv szerint végzi az egészségügyi intézményeknél a szabályszerű és hatékony gazdálkodás követelményeinek ellenőrzését. Nem megengedhető ugyanis, hogy egészségügyi intézmények vezetői ne tartsák be a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat – fűzte hozzá.


Hangsúlyozta: tapasztalataik szerint az általános hiba a kórházon belüli információáramlás, illetve a kórházon kívüli kapcsolattartás szabályozott rendszerének hiánya.

Jellemző, hogy a kötelezettségvállalásra, az utalványozásra, teljesítésigazolásra, pénzügyi ellenjegyzésre jogosultak körét írásban nem jelölik ki, hiányosak a munkaköri leírások, a leltározási ütemtervek – mondta Horváth Ildikó.


Az államtitkár szorgalmazta, hogy a jövőben gyakrabban ellenőrizzék az egészségügyi intézmények gazdálkodását és ezek alapján a rendszerszintű beavatkozás mellett lokálisan is kezeljék a problémákat. Fontosnak ítélte továbbá a bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések eredményének rendszeres értékelését a kórházak likviditási helyzetének javítása érdekében – közölte az ÁSZ.

A közlemény szerint Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a konferencián arról beszélt, a számvevőszék 2016 és 2018 között összesen 31 járóbeteg-szakellátást is végző egészségügyi szolgáltató gazdasági ellenőrzését végezte el, a társaságok többségénél pedig nem érvényesült az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás, valamint a vagyonnal való felelős gazdálkodás.

A szakrendelők döntő többségében szabálytalan volt a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer, alapvető szabálytalanságok voltak a pénzügyi és vagyongazdálkodásban, valamint a közérdekű adatokat sem tették közzé – fejtette ki.

Kiemelte, Magyarországon mindenekelőtt szabályosan és átláthatóan gazdálkodó egészségügyi szervezetekre van szükség. Szerinte ennek biztosítása az egyes egészségügyi gazdálkodó szervezetek vezetőinek a feladata és felelőssége.

A törvények és gazdálkodási szabályok betartása elengedhetetlen feltétele az eredményes vezetői munkának – tette hozzá.

Warvasovszky Tihamér kitért arra is, az idén induló etikus vezetőképző programba 25 egészségügyi járóbeteg-szakellátó gazdálkodó szervezet elsőszámú vezetője kapcsolódhat be.

Hangsúlyozta, az Állami Számvevőszék a köztulajdonban működő egészségügyi gazdálkodó társaságok ellenőrzésével hozzájárul a közpénzek szabályos felhasználásához, a kontrollok erősítéséhez és a gazdálkodási gyakorlat javításához – olvasható a közleményben.

Több mint 23,5 milliárd forinttal emelkedik a gyógyszerkassza

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a változtatásra a gyógyító-megelőző ellátások, a gyógyszertámogatás, és a gyógyászati segédeszköz jogcímcsoport év közbeni előirányzat korrekciója miatt van szükség.

A többletforrásokkal 6,5 milliárd forinttal emelkedik az összevont szakellátásra, több mint 23,5 milliárd forinttal a gyógyszertámogatásra, csaknem 6 milliárd forinttal a gyógyászati segédeszközökre és mintegy 900 millió forinttal a kötszertámogatásra fordított összeg.

Az emeléssel párhuzamosan olyan intézkedéseket is kidolgoznak, amelyek éves szinten mintegy 5 milliárd forinttal csökkenthetik az Egészségbiztosítási Alap kiadásait – írták.

Az Emmi hangsúlyozta, a megnövekedett források a betegellátás biztonságát és zökkenőmentességét szavatolják.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek