EUR: 358,84 Ft
CHF: 339,88 Ft
2020. március 30., hétfő
Zalán

Külföld

Humanitárius vészhelyzet alakulhat ki a Balkánon a migránsok miatt

A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szerint a következő hetekben, a tél közeledtével humanitárius vészhelyzet alakulhat ki a Balkánon.

Janik Szabolcs az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta: a bosnyák hatóságok is érzik, hogy valamit csinálni kell az embertömeggel, különben meg fognak fagyni az emberek.


A szakértő a Balkánon kialakult feszült helyzet kapcsán azt hangsúlyozta: a migránsok között lehetnek olyan emberek, akik fél éve, egy éve keringenek a Balkán-félszigeten, és a különböző határzárak miatt nem tudnak továbbjutni Nyugat-Európába. Ők egyre kilátástalanabbnak érzik helyzetüket, így könnyebben felszínre jönnek a feszültségek. Kiemelte: nem tudni, pontosan kik jönnek, nem ismerni esetleges bűnügyi hátterüket, nem tudni, útjuk során elkövettek-e valamit.

Janik Szabolcs kitért arra is, hogy az Európai Unió egyik illetékes főigazgatósága a programgazdája a migránsoknak adott bankkártya-programnak. Az eredeti program szerint ezeket eredetileg csak Görögországban lehetne használni, de több hír szól arról, hogy a Balkánon is használták azokat – mondta az igazgatóhelyettes.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek