2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Sport

Iniesta: Mourinho viselkedése a válogatottra is kihatott

Őszintén beszélt a múltról Andrés Iniesta, az FC Barcelona korábbi klasszis középpályása egy televíziós interjúban. A futballista többek között depressziójáról is vallott, de azt is megosztotta a nagyközönséggel, hogy José Mourinho viselkedése a Real Madrid edzőjeként kihatott az egész spanyol válogatott lelkiállapotára.

Nincs olyan futballszerető ember a világon, aki ne emlékezne a 2010-es évek elején rendezett El Clasicókra. Azonban sok esetben nem a szép futball miatt maradtak emlékezetesek ezek az összecsapások az FC Barcelona és a Real Madrid között, hanem a durva verekedések miatt. Most Andrés Iniesta, a Barcelona egykori középpályása elevenítette fel ezt az időszakot a La Sexta’s Salvados show című műsorban adott interjújában. Iniesta, aki most a Japán elsőosztályban szereplő Vissel Kobét erősíti elmondta, hogy José Mourinho, a Real egykori vezetőedzője felelős a durvaságokért. A spanyol világbajnok játékos azt is megosztotta, hogy ezek a dulakodások a válogatott hangulatára is kihatottak.


Credit line: Profimedia, Alamy

– Nem kell se Barcelona, se Real Madrid játékos legyél, hogy megmondd igenis kellemetlenek voltak azok a szituációk. Mindez Mourinho miatt történt. Egy adott pillanatban már nem a rivalizálásról szóltak a dolgok, hanem a gyűlöletről. Az akkor kialakult atmoszféra elviselhetetlen volt. Egyértelmű, hogy a válogatottban is kihatással voltak az események – fogalmazott Iniesta.

A Barca és a Real a Mourinho érában nagyon komoly verekedéseket hozott, az egyik legdurvább az volt, amikor a portugál edző Tito Vilanovát, Pep Guardiola segítőjét szemen verte a Királyiak trénere.


Iniesta egyébként beszélt a depressziójáról is, ami épp a 2010-es dél-afriakai világbajnokság előtt csúcsosodott ki.

– A Barcelonával 2009-ben triplázni tudtunk, ezt követően kezdődött mindent. Elképesztő szezonunk volt, megnyertük a spanyol bajnokságot, a Király Kupát és a Bajnokok Ligáját is, sőt a BL-elődöntőben hatalmas gólt szereztem a Chelsea ellen, amivel sikerült továbbjutnunk. Nyáron viszont történt valami, egyre rosszabbul kezdtem érezni magam. Tudtam, hogy baj van, de azt nem, hogy mi. Egy rakat tesztet végeztek rajtam, de semmit sem találtak. Üresnek éreztem magam. Sose felejtem el, visszaérkeztünk Barcelonába egy edzőtáborból és amikor hazaértem nagyon rosszul lettem. Hívtam a csapatorvost és megmondtam neki, hogy muszáj valamit tenni, mert különben nem tudom mi lesz. Felkerestem egy szakembert, aki felírt néhány gyógyszert. Vártam az estét, hogy végre bevehessem azokat és lefeküdhessek aludni. Emlékszem annyira vártam már, hogy találkozhassak a pszichológussal, hogy mindig 15 perccel hamarabb érkeztem meg hozzá– emlékezett vissza Iniesta.

Végezetül Iniesta az is megosztotta, hogy nagyon rosszul esett neki, hogy a nyári világbajnokság nyolcaddöntőjében a házigazda oroszok ellen csak a 67. percben állhatott be. A spanyolok egyébként tizenegyespárbajban alul maradtak.

– Egyértelműen a vb nem egy szép emlék. Általában, ha a dolgok rosszul kezdődnek, akkor rosszul is végződnek. Sportszakmai szempontból, ami Julen Lopetegui edzővel történt a vb előtt egy nappal nem váltott ki pozitív hatásokat. Az utolsó meccs pedig csak a hab volt a tortán. A kispadon kezdtem és nem tudtam, hogy miért. Meg is mondtam a véleményem Fernando Hierrónak. Elfogadtam a döntését, de nem értettem egyet vele. Hierro beszélt velem a meccs előtt és után is, de ettől függetlenül nem kellett volna a padon kezdenem. Igazából az indoklása nem számított számomra – mondta.

Credit line: Profimedia, Press Association

Kapcsolódó Cikkek