EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb Szombathely

Integráció magas szinten

A halmozottan sérült gyermekek fejlesztése, nevelése embert próbáló feladat mind a környezet, mind a család számára. Szombathelyen országos színvonalon felüli ellátást kapnak az érintettek, ehhez azonban szükség van a szakemberek folyamatos továbbképzésére és együttműködésére. Ezt szem előtt tartva szervezett nemzetközi szakmai konferenciát az Aranyhíd iskola.

Lendvai Katalin intézményvezető, Fodor István tankerületi igazgató, Puskás Tivadar polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő is köszöntötte a konferencia résztvevőit Fotó: CSG

– Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy megkapja a képességeinek, fejlettségének megfelelő fejlesztést, joga van a különleges gondozáshoz, joga van ahhoz, hogy rendelkezésére álljanak azok a pedagógiai feltételek, amelyek hozzásegítik őt személyiségének, képességeinek legteljesebb kibontakoztatásához – ezeket a sorokat idézte az Aranyhíd iskola Pedagógiai Programjából Lendvai Katalin intézményvezető a megnyitón. Szólt arról is, hogy 2011-ben a köznevelési törvény a módszertani intézmények feladatkörébe utalta a halmozottan, súlyosan sérült gyermekek gondozását, a szombathelyi intézmény azonban már ezelőtt is fogadta az érintetteket. Eddig az értelmileg akadályozottak közé integrálva fejlesztették őket, idén szeptembertől pedig két külön csoport indult számukra. – Fontos, hogy ezeket a gyerekeket minél motiválóbb környezetben minél többféle impulzus érje. Az iskolából kikerülve úgy tudnak a társadalom részévé válni, ha közelítjük őket a többségi társadalomhoz – hangsúlyozta.


Műsort adtak az Aranyhíd iskola néptáncosai Fotó: CSG

– Egy társadalom erejét az határozza meg, hogy miként bánik a rászorulókkal – mondta köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: a Szombathely, a segítés városa elnevezésű program célja többek között, hogy a gondolkodásmódon változtasson, hogy minél többen megértsék: a segíteni akarás viszi előre a világot.

Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke a sérült gyermekekkel foglalkozó szakemberek munkájának fontosságára hívta fel a figyelmet. – Az a feladatunk, hogy szeressük és mindenben segítsük ezeket a gyerekeket – mondta.


Jelenleg az Aranyhíd iskolába 19, a rumi otthonba 6 súlyosan sérült gyermek jár.

Kapcsolódó Cikkek