EUR: 335,98 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Szombathely

Integráció magas szinten

A halmozottan sérült gyermekek fejlesztése, nevelése embert próbáló feladat mind a környezet, mind a család számára. Szombathelyen országos színvonalon felüli ellátást kapnak az érintettek, ehhez azonban szükség van a szakemberek folyamatos továbbképzésére és együttműködésére. Ezt szem előtt tartva szervezett nemzetközi szakmai konferenciát az Aranyhíd iskola.

Lendvai Katalin intézményvezető, Fodor István tankerületi igazgató, Puskás Tivadar polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő is köszöntötte a konferencia résztvevőit Fotó: CSG

– Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy megkapja a képességeinek, fejlettségének megfelelő fejlesztést, joga van a különleges gondozáshoz, joga van ahhoz, hogy rendelkezésére álljanak azok a pedagógiai feltételek, amelyek hozzásegítik őt személyiségének, képességeinek legteljesebb kibontakoztatásához – ezeket a sorokat idézte az Aranyhíd iskola Pedagógiai Programjából Lendvai Katalin intézményvezető a megnyitón. Szólt arról is, hogy 2011-ben a köznevelési törvény a módszertani intézmények feladatkörébe utalta a halmozottan, súlyosan sérült gyermekek gondozását, a szombathelyi intézmény azonban már ezelőtt is fogadta az érintetteket. Eddig az értelmileg akadályozottak közé integrálva fejlesztették őket, idén szeptembertől pedig két külön csoport indult számukra. – Fontos, hogy ezeket a gyerekeket minél motiválóbb környezetben minél többféle impulzus érje. Az iskolából kikerülve úgy tudnak a társadalom részévé válni, ha közelítjük őket a többségi társadalomhoz – hangsúlyozta.


Műsort adtak az Aranyhíd iskola néptáncosai Fotó: CSG

– Egy társadalom erejét az határozza meg, hogy miként bánik a rászorulókkal – mondta köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: a Szombathely, a segítés városa elnevezésű program célja többek között, hogy a gondolkodásmódon változtasson, hogy minél többen megértsék: a segíteni akarás viszi előre a világot.

Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke a sérült gyermekekkel foglalkozó szakemberek munkájának fontosságára hívta fel a figyelmet. – Az a feladatunk, hogy szeressük és mindenben segítsük ezeket a gyerekeket – mondta.


Jelenleg az Aranyhíd iskolába 19, a rumi otthonba 6 súlyosan sérült gyermek jár.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.