2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Érd

Isten szeretete a színek játékában

A magyar festészet napja alkalmából nyílt meg Bálint Imre egyéni kiállítása Érden, a régi Parkvárosi Közösségi Házban. Mint azt az alkotótól megtudtuk, a rendezvény egy termékeny időszaknak a lezárását is jelenti. A Szociális Gondozó Központ ugyanis rendszeresen teret adott a Poly-Art Alapítvány keretein belül tevékenykedő Képzőművészek Érdi Közösségének, és számos alkotónak először adatott meg a lehetőség, hogy közszemlére tegye a munkáit. Bálint Imre, a KÉK alapító tagja és egykori vezetője azonban egy évvel ezelőtt, a stafétabotot átadva, távolabbra költözött, de Kiss Sándor, a Szociális Gondozó Központ munkatársa, aki lelkes közreműködője volt a tárlatok szervezésének, ragaszkodott hozzá, hogy a korábbi együttműködést a kezdeményező tárlatával koronázzák meg.

Az alkotó és mögötte néhány kiállított képe

A kiállítást Majorné Bániczki Julianna művésztanár nyitotta meg. Említést tett Bálint Imre három évvel ezelőtti érdi kiállításáról, és úgy fogalmazott: az akkori munkáin is hatalmukba kerítettek bennünket a színek, ám mögöttük elrejtőzött az alkotó. Most viszont ugyanebben a sokszínűségben különböző arcokat fedezhetünk fel a képeken. A kiállítás címe, „Saját képére alkotta…” pedig arra utal, hogy Isten saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert. Mégsem a figurákban kell őt keresnünk, mert nem a test, hanem a lélek hasonlít. A lélek, amely az élőlények közül egyedül az embernek sajátja, ugyanakkor az a szűrő, amelyen át befogadjuk a külvilágot, s ahogyan a vízszűrőt, időnként a lelkünket is meg kell tisztítani a hordalékoktól. Az alkotó is cipeli a mindennapok terheit, s ahhoz, hogy a külső benyomásokat a lelkén keresztül átszűrje, kezébe veszi az ecsetet, előkészíti az összes színt és munkához lát. Ezúttal azonban a színek kavalkádjából előlép a képek alkotója, aki a korábban elrejtett arcokat most erőteljesebben láttatja velünk.


Sokszínű alkotások a falakon – arcokkal

Ismerős ismeretlenek néznek szembe velünk, s ha elidőzünk a festmények előtt, a ránk tekintő szemek által Isten szeretete is megérint bennünket – summázta a látottakat a művésztanár.

A megnyitón Ábel Csaba énekelt, saját gitárkíséretével
Fotók: Ábrahám Edit

A megnyitón az Irodalomkedvelők Klubjának néhány tagjától versek is elhangzottak, Ábel Csaba pedig saját gitárkíséretével énekelt.


Bálint Imre tárlata november 8-ig tekinthető meg Érden, majd a festmények egy részéből november 10-én Diósdon nyílik kiállítás.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.