2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb Pécs

Itt a tél: életet menthet a jó gumiabroncs

Bár még nem mértek tartós fagyot a meteorológusok, hamarosan megérkezhet az igazi tél. Ez pedig a gumiszervizeknél is érezhető. Több helyen egy hetet is kell várni, hogy a nyári gumikat téli gumikra tudják cserélni. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy nem árt még a havazás és a tartós hideg előtt lecseréltetni az abroncsokat, az ugyanis életet menthet.

Sokan csak most cseréltetik le a nyári gumikat télire. A szezon bő két hetet késett, de a szakember szerint annak ellenére, hogy nincs hó és jég, már ajánlott a téli gumi.


– Ha nappal 18-20 Celsius-fokig is emelkedik a  hőmérséklet, az aszfalt nem melegszik fel ennyire. Emellett a reggelente párás, ködös idő is megköveteli a téli gumiabroncsokat az autóra – mondja Bósa Péter gumiszerelő.

Baranya megyében az előző télen 33 havas napot könyveltek el, friss hó pedig körülbelül 90 centiméter esett. Bár a november és január közötti időszakban a hőmérséklet és csapadék enyhébb volt, a köd és ködszitálás sokszor megnehezítette az autósok hétköznapjait.

A tapadást ilyenkor jobban biztosítja a téli gumi, és persze az sem mindegy, hogy az milyen állapotban van. Egy elhasználódott téli gumiabroncs ugyanolyan veszélyes tud lenni, mint egy nyári.


Hidegben a téli gumi puha marad, nem keményszik. A másik, hogy tele van lamellákkal, amik szétnyílnak, és azok adják a tapadást

A gépjárművezetést oktatók szerint a jó gumiabroncsok mellett elengedhetetlen az is, hogy a sofőrök is másképp üljenek a volán mögé. Ilyenkor ugyanis megnőhet a féktávolság.

– Az út- és látási viszonyoknak megfelelően próbáljuk megválasztani a sebességet, illetve ha már baj van, akkor jönnek a vezetéstechnikai fogások – mondja Harkai Zoltán oktató.

TIPP: Ha megcsúszik az autó, mert rosszabbul tapadunk, tegyünk meg mindent, hogy újra gördüljön ellenkormányzással, fékoldással, ha nem ABS-es az autónk, akkor a fékpedálkezelésre még jobban oda kell figyelni!

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.