EUR: 344,88 Ft
CHF: 320,71 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb VIII.kerület

Itt jó családosnak lenni

Józsefvárosnak sok akadályt le kellett győznie, hogy olyan intézkedéseket hozhasson, amelyek a családok érdekeit szolgálják – mondja Sára Botond polgármester. A lemaradást azonban gyorsan behozta a városrész, így elnyerhette a Családbarát Önkormányzat kitüntetést.

– Akkor családbarát egy hely, egy ország, egy település, ha több generáció békés, egymást támogató együttélését teszi lehetővé. Egy olyan hely, ahol jó fiatalnak lenni, gyermekvállalás előtt állni, kisgyermekes szülőnek, idősnek lenni, és ahol jó ezeknek a generációknak egymást segítő módon jelen lenni. Akkor családbarát egy hely, ha nem egymás ellen játssza ki a generációkat, hanem együttműködésre sarkallja őket – mondta Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára október 19-én az Országházban azon az ünnepségen, amelyen a Nagycsaládosok Országos Egyesülete képviselői átadták a címre sikeresen pályázó települések és kerületek képviselőinek a Családbarát Önkormányzat díjat. Ezt elnyerte Józsefváros is.


Sára Botond polgármester és Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke

A civil szervezet első alkalommal 2005. július 11-én, a Népesedés Világnapján a pozitív példák megerősítése céljával alapította a Családbarát Önkormányzat díjat, és olyan települések, kerületek kapják, amelyek sokat tettek a családokért, illetve olyan körülményeket teremtettek, amelyek lehetővé tették, hogy a szülők minél több gyereket vállaljanak.

Sára Botond, Józsefváros polgármestere így nyilatkozott az elismerésről: Józsefváros nehezebb helyzetből indult, hiszen nekünk a családok érdekében először javítani kellett a közbiztonság helyzetén, majd a közterületeken olyan közösségi tereket kellett létrehozni, amelyeket a családosok is használni tudnak.


A polgármester szerint az óvodák, iskolák, bölcsődék felújítása után tartott ott a városrész, ahonnan más kerületek indultak. Ekkor kezdődhetett meg a munka a családokért, és az önkormányzat is számos intézkedést hozott.

– Ilyen például a házasság előtt állóknak járó jegyes-, a gyermeket váróknak a baba-, az óvodásoknak az ingyenes tisztasági csomag vagy a kerületi gyerekek ingyenes nyári táboroztatása. Ajándékot kapnak a kerek házassági évfordulót ünneplő párok, és a kerületben működtetjük a Biztos Kezdet Gyermekházat is. Mindezek mellett említhetném még például a Polgármesteri Hivatalban rendelkezésre álló babaszobát is, amelyet a gyermeket várók, illetve a kisgyermekesek használhatnak – legyen szó itt dolgozóról vagy az ügyét itt intéző édesanyáról – mondta Sára Botond.

A polgármester hozzátette: a közelmúltban tapasztalni lehetett, hogy egyre több családoknak szóló rendezvény várja a kerületieket, amelyekkel szeretnék minél színesebbé tenni a tereket az itt élők számára, illetve jelenleg arról is folynak egyeztetések, hogy a jövőben nagycsoportos óvodás józsefvárosi gyermekek ingyenesen járhassanak úszásoktatásra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.