EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Program

Izrael Lángja ősbemutató a Fészek Művészklubban

Ősbemutatót tartott a Kazán István Kamaraszínház és a MAZSISZEM nevével fémjelzett produkció, amely az Emancipáció 150 éves és Izrael Állam megalakulásának 70 éves jubileumát volt hivatott bemutatni. A nézők bepillantást kaphattak eme két jelentős  évfordulóról, s a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményekről, személyiségekről. Erről kérdeztük Rosenfeld Dániel Imre kántort,  aki nem csak a program egyik szervezője,  hanem a főszereplője is volt.

Rosenfeld Dániel Imre kántori nem csak a program egyik szervezője,hanem a főszereplője is


– Hogyan jött az ötlet, hogy egy ilyen jellegű programot állítsanak össze?

Mint a MAZSISZEM elnöke, több évtizede foglalkozom a zsidó származású katona hősök emlékének ápolásával. Itt jön be a képbe Kriszt László rendező, aki meg szintén több évtizede rendez holokauszt témájú színházi előadásokat. Kettőnk több éves színházi és emberi kapcsolata eredménye volt ez a mostani program.
– A nézők, mély és átfogó bepillantást kaphattak erről a két évfordulóról!
Az emancipáció fontos eleme volt a világ zsidóságának életében, hiszen ebben a történelmi folyamatban kapta meg azt a polgári egyenlőség lehetőségét, amely nagyon régen váratott magára. Izrael Állam egy ősi vágya volt a mindenkori zsidóságnak, ennek pedig a magyar származású Herzl Tivadar volt a megálmodója.
– Öntől egy kiváló szónoki felolvasást halhattunk, és több megrendítő liturgikus éneket!
A szónoklás, lényegében Herzl Tivadar “Zsidó állam” című röpiratának volt egy kivonata, amely összesűrítette azokat a gondolatokat, amelyek közreadása, végül is elvezett a zsidó állam megalakulásához. A dalok pedig ősi zsidó liturgikus dalok voltak, melyek összeforrtak a zsidósággal.
– Az Izraeli katona lányok és katonák emlékdala, megrendítő volt!
Ebben a dalban azokra emlékeztünk, akik életük feláldozásával védték Izrael Államot, s mutattak példát az utánuk jövő fiatal zsidó generációknak, őket sohasem szabad elfelejtenünk!
– Egy egyedi, értékelbíró produkciót láthattak a nézők!
Igyekeztünk tömör, jól érthető, a hatásvadászatot kerülő, mély gondolatokat megjeleníteni, s kiemelem Kriszt László rendezőt, hiszen az ő munkáját dicséri.
– Kik voltak az alkotótársaik?
Több éve együtt dolgozunk egy fiatal, kreatív csapattal, akik részben Kriszt László rendező, színészpedagógus köré szerveződtek, tanulnak, mint jómagam is. Nos ez a kreatív csapat mint: Kárer László operatőr, Vég András színművész, Ferenc Tamás online marketing, Telegdy István fotóművész, Vári Kálmán színész és mások, segítjük egymást amikor ilyen jellegű produkciót gondolunk ki, állítunk színpadra.
– Említette hogy más jellegű színházi produkciókba is részt vesz, mik ezek?
Több holokauszt témájú, előadásnak is én vagyok a kulturális menedzsere. Ebből adódik hogy nem csak kreatív munka, hanem a kapcsolattartás is az én feladatom. Mivel a Magyar Kormány, és a mostani produkciót pedig a Fővárosi Önkormányzat is támogatta, igyekszem ápolni ezen szervezetekkel s azok vezetőivel a jó kapcsolatot, s meggyőzni őket arról, hogy a magyar zsidóság fontos társadalmi része a magyar társadalomnak, akik nem elvesznek, hanem hozzátesznek az ország egészéhez.


Kapcsolódó Cikkek