2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb XIII.kerület

Jellem

Egykoron voltak, ugye, a párbajok. Ha két férfiember között – politikával, vagy hölggyel kapcsolatban – vita alakult ki, akkor kard- vagy pisztolypárbajjal döntötték el a kérdést. Szemtől szemben. A párbajoknak kódexük volt, mindenki számára ismert és elfogadott szabályrendszere.

A becsületsértés megtorlásért kiáltott. Tudta ezt az, aki megsértette a másikat és az is, aki elszenvedte mindezt. Férfias küzdelem döntötte el a vitát.


Képünk illusztráció

Igaz, ehhez férfiak kellettek.

Ma már szűkölködünk az ilyetén férfiemberekben. A szemtől szemben állás helyett az intrika, a sunyiság, az idegen segítség megfizetése lett az eszköztár. Politikában és az üzleti életben egyaránt. Jellemes vállalása a tévedésnek, a hibának, a bűnnek nagyítóval keresendő. Ma a dezinformálás, a másik háta mögötti hazudozás – majd szembesítés esetén mindezek letagadása és további hazugságokkal tetézése – a módi. Mert nincs jellem, nincs bátorság, nincs férfiasság.


Feleségem szokta mondani, hogy a magyar férfiakban egyáltalán nincs semmi férfias. Próbálom – már csak magam miatt is… – meggyőzni az ellenkezőjéről, de túl sok érvem nincs. Amikor egy hatalommániás ember minden korábbi ígéretével szembe fordulva a létező legocsmányabb eszközökkel próbálja ellehetetleníteni, besározni, lejáratni az általa kijelölt utódját, majd a szembesítésnél még a saját nevét is letagadja, nos, akkor mikroszkóppal sem találom meg a férfiasságot. Mert az nem módszer, ha nincs érvünk, akkor betöretünk a másik irodájába, és pletykalapnak küldünk valójában semmit sem igazoló dokumentumokat. Hol itt a jellem?

A vita, a disputa, a férfias kiállás hiányzik. Ha gondom van a másikkal, akkor érveimet a szemébe mondom, meg- és legyőzni próbálom. Fair eszközökkel.

A pletykalappal zsarolás nem ez a kategória.

Főleg azzal szemben, akinek nincs titkolnivalója.

És legfőképpen azzal szemben nem, akinek köszönhetem a hatalmam.

De mindez jellem kérdés.

Száz-egynéhány évvel ezelőtt az ilyen ember elé kesztyűt dobtak. Majd felkeresték a párbajsegédek.

Félek, ma már ezek idegen szavak. Sajnos.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek