EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Veszprém

Jeruzsálemhegy története kötetben

Bemutatta a Veszprémi Kaleidoszkóp sorozat legújabb könyvét, a Jeruzsálemhegyet a Veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Nemzeti Levéltár. A sorozat első három része, a Cserhát, a Vásárállás és a Püspökkert után tehát már a negyedik kötet is megjelent.

Heiter Sándor a visszaemlékezés, a múltidézés jelentőségét hangsúlyozta (fotó: Domján Attila)

A könyv bemutatásának felvezetéseként Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke beszélt, aki a visszaemlékezés, a múltidézés jelentőségét hangsúlyozta. A kiadvány fontossága lehet, hogy ha már nem lesz kinek kérdéseket feltenni – jelen esetben a Jeruzsálemhegyről –, kéznél lesz a negyedik kötet is.


Egy újabb városrészt bemutató kötettel gazdagodott a Kaleidoszkóp sorozat (fotó: Domján Attila)

– Mindig ünnepi pillanat, amikor új kiadványt bocsáthatunk útjára – mondta Boross István, a levéltár igazgatója. A könyv nemcsak anyagi, hanem szellemi támogatásáért Veszprém Város Önkormányzatának, a Nemzeti Levéltárnak és a Jeruzsálemhegyi Baráti Körnek mondott köszönetet.

Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében a kötet sikerének titkáról beszélt, miszerint a városrész történetének személyes hangvétele a kulcs, hiszen amellett, hogy történelmi utazáson vehetnek részt az olvasók, még családi történetekbe is betekintést nyerhetünk.

Márkusné Vörös Hajnalka ismertette a kötethez kapcsolódó érdekességeket (fotó: Domján Attila)

Márkusné Vörös Hajnalka egy kisebb kedvcsináló előadást tartott az érdeklődőknek. Megtudtuk, a könyvben számos olyan név és család szerepel, amelyek ugyan közismertek, benne vannak a köztudatban, de történetüket nem ismerjük. A kutatások eredményeképpen a kötetben a városrész fejlődése is nyomon követhető.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.