2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Egyéb Győr

Jövőre robotok lepik el a várost

Győrben rendezik meg a XVI. World Robot Olympiad (WRO) versenyt jövő év novemberében, amelynek keretében több mint hatvan országból 3500 résztvevő érkezik a városba. A nemzetközi robotépítési és programozási verseny először vendégeskedik Európában.

Jövőre nemzetközi robotépítési versenyt rendeznek Győrben
Fotó: O. Jakócs Péter

A World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A résztvevő csapatok – 2-3 tag és egy csapatvezető – közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyzők a robotjukat Lego Mindstorms®-elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett.


A versenyzők a robotjukat Lego Mindstorms®-elemekből építik meg
Fotó: O. Jakócs Péter

A regular kategóriában a feladatokat játékpályán legórobottal oldják meg a résztvevők, a versenynapon határozzák meg az úgynevezett meglepetés szabályt. Open kategóriában egy aktuális témára – például űrben levő robotok – robotkonstrukció építése a feladat. Football, azaz labdarúgás kategóriában 2-2 legórobottal fociznak a csapatok, a játék több lőtt gólra megy, mint az igazi fociban. Az ARC kategóriában 19–25 év közötti középiskolások és egyetemisták indulhatnak.

– A világverseny rendezési jogát a kanadai Montreallal szemben nyerte el Magyarország, az Edutus Főiskola – újabban egyetem –, így Európában elsőként hazánkban rendezik meg az eseményt, ami a magyar oktatástörténet legnagyobb, legrangosabb világversenye – fogalmazott a bemutató sajtótájékoztatón Szögi Zoltán, az Edutus Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A jövő évi világversenyre hatvan országból közel 3500 résztvevőre számítanak a szervezők. A versenynek az Olimpiai Sportpark ad majd otthont.


A jövő évi világversenyre hatvan országból közel 3500 résztvevőre számítanak a szervezők
Fotó: O. Jakócs Péter

A WRO hozzásegít ahhoz, hogy a magyar fiatalok számára vonzóbbak legyenek a természettudományi tárgyak és az informatika, és arra ösztönözzék őket, hogy a jövőben mérnöki, informatikai pályát válasszanak. Hazánkban 2014 óta rendezik meg a verseny nemzeti döntőjét. Az akkor 11 csapattal elindított versenyen az idén már 135 csapat nevezett, akik közül nyolcan kvalifikálták magukat az idei, thaiföldi világdöntőre.

A sajtótájékoztatón a város nevében dr. Csörgits Lajos aljegyző örömének adott hangot, hogy jövőre Győr adhat otthont a versenynek.

A nemzetközi robotépítési és programozási verseny először vendégeskedik Európában
Fotó: O. Jakócs Péter

– Megint megtelik a város, ezrek veszik igénybe a város infrastruktúráját, és bízunk abban, hogy a versenyzők közül sokan visszatérnek majd magánemberként is – fogalmazott az aljegyző, majd a Széchenyi Egyetem nevében dr. Lukács Eszter rektorhelyettes üdvözölte, hogy Győr ismét egy rangos rendezvénynek ad otthont.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.