2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Győr

Jövőre robotok lepik el a várost

Győrben rendezik meg a XVI. World Robot Olympiad (WRO) versenyt jövő év novemberében, amelynek keretében több mint hatvan országból 3500 résztvevő érkezik a városba. A nemzetközi robotépítési és programozási verseny először vendégeskedik Európában.

Jövőre nemzetközi robotépítési versenyt rendeznek Győrben
Fotó: O. Jakócs Péter

A World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A résztvevő csapatok – 2-3 tag és egy csapatvezető – közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyzők a robotjukat Lego Mindstorms®-elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett.


A versenyzők a robotjukat Lego Mindstorms®-elemekből építik meg
Fotó: O. Jakócs Péter

A regular kategóriában a feladatokat játékpályán legórobottal oldják meg a résztvevők, a versenynapon határozzák meg az úgynevezett meglepetés szabályt. Open kategóriában egy aktuális témára – például űrben levő robotok – robotkonstrukció építése a feladat. Football, azaz labdarúgás kategóriában 2-2 legórobottal fociznak a csapatok, a játék több lőtt gólra megy, mint az igazi fociban. Az ARC kategóriában 19–25 év közötti középiskolások és egyetemisták indulhatnak.

– A világverseny rendezési jogát a kanadai Montreallal szemben nyerte el Magyarország, az Edutus Főiskola – újabban egyetem –, így Európában elsőként hazánkban rendezik meg az eseményt, ami a magyar oktatástörténet legnagyobb, legrangosabb világversenye – fogalmazott a bemutató sajtótájékoztatón Szögi Zoltán, az Edutus Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A jövő évi világversenyre hatvan országból közel 3500 résztvevőre számítanak a szervezők. A versenynek az Olimpiai Sportpark ad majd otthont.


A jövő évi világversenyre hatvan országból közel 3500 résztvevőre számítanak a szervezők
Fotó: O. Jakócs Péter

A WRO hozzásegít ahhoz, hogy a magyar fiatalok számára vonzóbbak legyenek a természettudományi tárgyak és az informatika, és arra ösztönözzék őket, hogy a jövőben mérnöki, informatikai pályát válasszanak. Hazánkban 2014 óta rendezik meg a verseny nemzeti döntőjét. Az akkor 11 csapattal elindított versenyen az idén már 135 csapat nevezett, akik közül nyolcan kvalifikálták magukat az idei, thaiföldi világdöntőre.

A sajtótájékoztatón a város nevében dr. Csörgits Lajos aljegyző örömének adott hangot, hogy jövőre Győr adhat otthont a versenynek.

A nemzetközi robotépítési és programozási verseny először vendégeskedik Európában
Fotó: O. Jakócs Péter

– Megint megtelik a város, ezrek veszik igénybe a város infrastruktúráját, és bízunk abban, hogy a versenyzők közül sokan visszatérnek majd magánemberként is – fogalmazott az aljegyző, majd a Széchenyi Egyetem nevében dr. Lukács Eszter rektorhelyettes üdvözölte, hogy Győr ismét egy rangos rendezvénynek ad otthont.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.