2020. április 07., kedd
Herman

Belföld

Káposztásmegyerig hosszabbítják meg a 3-as metrót

Négy új megállóval bővül a jelenleg is többéves felújítás alatt álló 3-as metró. A Kőbányát és Újpestet összekötő szakaszt két felszíni és két felszín alatti megállóval hosszabbítják meg, egészen Káposztásmegyerig. 

A beruházó BKK Zrt. a napokban hirdette ki a hárommilliárd forintot érő tervezői közbeszerzés nyertesét. A két cég feladata az előkészítés, valamint az engedélyes és a kiviteli terv elkészítése.


Az Újpesttől Káposztásmegyerig tartó szakasz összesen 4,9 kilométer hosszú lesz, két felszíni, két felszín alatti megálló és egy takarító-karbantartó járműtelep is épül a bővítés során. Mivel a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál lesz egy megálló, ott különböző változtatásokat hajtanak végre. Egy P+R parkolót hoznak létre az állomásnál, valamint villamospálya-korrekcióra is szükség lesz.

A végállomás az Újpest-Központ helyett a tervek szerint a Megyeri út és a Külső Szilágyi út találkozásánál lesz, a Jégpalota közelében. Ide egy olyan csomópont épül, amely több tömegközlekedési eszközt kapcsol össze. A metró végállomásáról így azonnal elérhetjük a 14-es villamost, a Vác irányába tartó vasútvonalat, valamint a helyi buszok állomásait. Elbontják a villamosvonalat, és egy teljesen új autóbusz-pályaudvart hoznak létre. Mivel Rákospalota-Újpest és Dunakeszi között nincs vasúti megálló, a csomópontban egy új állomással bővül a vasúti szakasz. Ehhez azonban a Megyeri úti közutat a vasút alatt fogják átvezetni, járdával és kerékpárúttal kibővítve.


 

Pótlóbuszok járnak

A 3-as metró felújítása jelenleg is tart, ezért hétköznap Újpest-Központ és a Lehel tér között metrópótló buszok járnak. Hétvégén egész nap, hétköznap pedig 20.30-tól a teljes vonalon buszok helyettesítik a metrót. A metróvonal teljes rekonstrukciója legkorábban 2020 novemberére érhet véget.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek