2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Külföld

Karácsonyi vásárok: muszlim terrortól rettegnek

A karácsonyi időszakra való tekintettel rendőrök és különböző biztonsági szervek sokkal nagyobb számban és éberebben figyelik a köztereket, vásárokat, forgalmasabb utakat, csomópontokat.

Ki ne emlékezne arra a karácsonyi vásáron történt szörnyű terrorra, amikor Egy Anis Amri névre hallgató tunéziai származású terrorista 2016. december 19-én belehajtott kamionnal egy berlini karácsonyi vásáron lévő emberek tömegébe, 12 ember halálát okozva brutális tettével.


Az elmúlt években a hatóságok különös figyelmet fordítottak a tömegrendezvények védelmére, például a tömegbe hajtó járművek ellen betontömbök építésével, miközben jelentősen megemelték a biztonsági emberek létszámát.

A briteknél a rendőrséget és a titkosszolgálatokat már 700 esetben vonták be terrorellenes nyomozásokba. A brit rendőrség most egy olyan kampányt indított, melynek lényege, hogy veszély észlelése esetén minél gyorsabban tudjanak reagálni a hétköznapi állampolgárok is, az elsődleges területek természetesen a legzsúfoltabb helyszínek. Létrehoztak, pontosabban javasolnak egy “Hatvan Másodperces” ellenőrző listát, mely egy gyors ellenőrző jegyzék vészhelyzet esetére a személyzet reakcióját javítandó. Hirdetőtáblákon és digitális képernyőkön keresztül terveznek megosztani különböző információkat a vásárok különböző területein – hivatkozik az Origo az Express.co.uk oldalára.

Egy a korábban a brit haderő legfontosabb alakulatánál szolgáló katona szerint napi szinten több ezer terrorfenyegetettség létezik, a rendőr azonban kevés – írja az Origo.

Az elmúlt években csökkenni látszó terrorfenyegetettség feltehetőleg a kritikus országokban lévő nagyfokú rendőri és titkosszolgálati jelenlétnek köszönhető.

Kapcsolódó Cikkek