2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Pécs

Karmesterpáros a Pannon Filharmonikusok élén

Új korszak kezdődik a Pannon Filharmonikusok, valamint a magyar komolyzene életében is. Mostantól két karmester vezényli a több mint 200 éves pécsi együttest. A zenekart Bogányi Tibor mellett a legendás Gilbert Varga dirigálja. Ilyen együttműködésre és páros vezetésre eddig még nem volt példa.

– A magyar származású maestrót, Gilbert Vargát számos alkalommal próbálták már hazacsábítani, most azonban a Pannon Filharmonikusokhoz szerződött, ez pedig a nagy múltú, 207 éves együttes számára hatalmas lehetőséget jelent – mondta Horváth Zsolt. A Pannon Filharmonikusok igazgatója hozzátette: a két vezető karmesterrel együttműködésre építenek, ami rendkívül magas színvonalú szakmai fejlődést jelenthet a zenekar életében.


A Londonban született Gilbert Varga külföldre emigrált legendás magyar hegedűművész, Varga Tibor fiaként először hegedűművésznek készült, majd a karmesteri pulpituson találta meg méltó helyét (Fotó: PKK)

A világszerte ismert karmester korábban az 1956-ban kivándorolt magyar muzsikusokból alakult Philharmonia Hungarica művészeti vezetője volt, de vezényelte a baszk szimfonikusokat is. Dolgozott Malmöben és Stuttgartban, jelenleg pedig a taipeji szimfonikusok vezető karmestere, vendégkarmesterként az Egyesült Államoktól Tajvanig dirigálja a világ legkiválóbb együtteseit. Gilbert Varga jelenléte pedig garancia arra, hogy a pécsi együttes még tovább erősödhet – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Egy megvalósult álomnak nevezte Gilbert Varga, hogy a nagy múltú Pannon Filharmonikusokat vezényelheti

Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere elmondta: a következő három évben Gilbert Vargával  közösen vezetik a pécsi együttest. Bogányi szerint kiegészítik majd egymást.


Gilbert Varga megköszönte a lehetőséget, és egy megvalósult álomnak nevezte, hogy a pécsi együttest vezényelheti.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.