EUR: 321,95 Ft
CHF: 283,05 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Pécs

Karmesterpáros a Pannon Filharmonikusok élén

Új korszak kezdődik a Pannon Filharmonikusok, valamint a magyar komolyzene életében is. Mostantól két karmester vezényli a több mint 200 éves pécsi együttest. A zenekart Bogányi Tibor mellett a legendás Gilbert Varga dirigálja. Ilyen együttműködésre és páros vezetésre eddig még nem volt példa.

– A magyar származású maestrót, Gilbert Vargát számos alkalommal próbálták már hazacsábítani, most azonban a Pannon Filharmonikusokhoz szerződött, ez pedig a nagy múltú, 207 éves együttes számára hatalmas lehetőséget jelent – mondta Horváth Zsolt. A Pannon Filharmonikusok igazgatója hozzátette: a két vezető karmesterrel együttműködésre építenek, ami rendkívül magas színvonalú szakmai fejlődést jelenthet a zenekar életében.


A Londonban született Gilbert Varga külföldre emigrált legendás magyar hegedűművész, Varga Tibor fiaként először hegedűművésznek készült, majd a karmesteri pulpituson találta meg méltó helyét (Fotó: PKK)

A világszerte ismert karmester korábban az 1956-ban kivándorolt magyar muzsikusokból alakult Philharmonia Hungarica művészeti vezetője volt, de vezényelte a baszk szimfonikusokat is. Dolgozott Malmöben és Stuttgartban, jelenleg pedig a taipeji szimfonikusok vezető karmestere, vendégkarmesterként az Egyesült Államoktól Tajvanig dirigálja a világ legkiválóbb együtteseit. Gilbert Varga jelenléte pedig garancia arra, hogy a pécsi együttes még tovább erősödhet – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Egy megvalósult álomnak nevezte Gilbert Varga, hogy a nagy múltú Pannon Filharmonikusokat vezényelheti

Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere elmondta: a következő három évben Gilbert Vargával  közösen vezetik a pécsi együttest. Bogányi szerint kiegészítik majd egymást.


Gilbert Varga megköszönte a lehetőséget, és egy megvalósult álomnak nevezte, hogy a pécsi együttest vezényelheti.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Tudomány és szakmaismeret

  Tudomány és szakmaismeret

  Hatodik alkalommal rendezték a Péch Antal szakmai napot, melynek zárásakor kezdetét vette a negyedik alkalommal megrendezett Szakmák Éjszakája.