EUR: 334,80 Ft
CHF: 307,13 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Pécs

Karmesterpáros a Pannon Filharmonikusok élén

Új korszak kezdődik a Pannon Filharmonikusok, valamint a magyar komolyzene életében is. Mostantól két karmester vezényli a több mint 200 éves pécsi együttest. A zenekart Bogányi Tibor mellett a legendás Gilbert Varga dirigálja. Ilyen együttműködésre és páros vezetésre eddig még nem volt példa.

– A magyar származású maestrót, Gilbert Vargát számos alkalommal próbálták már hazacsábítani, most azonban a Pannon Filharmonikusokhoz szerződött, ez pedig a nagy múltú, 207 éves együttes számára hatalmas lehetőséget jelent – mondta Horváth Zsolt. A Pannon Filharmonikusok igazgatója hozzátette: a két vezető karmesterrel együttműködésre építenek, ami rendkívül magas színvonalú szakmai fejlődést jelenthet a zenekar életében.


A Londonban született Gilbert Varga külföldre emigrált legendás magyar hegedűművész, Varga Tibor fiaként először hegedűművésznek készült, majd a karmesteri pulpituson találta meg méltó helyét (Fotó: PKK)

A világszerte ismert karmester korábban az 1956-ban kivándorolt magyar muzsikusokból alakult Philharmonia Hungarica művészeti vezetője volt, de vezényelte a baszk szimfonikusokat is. Dolgozott Malmöben és Stuttgartban, jelenleg pedig a taipeji szimfonikusok vezető karmestere, vendégkarmesterként az Egyesült Államoktól Tajvanig dirigálja a világ legkiválóbb együtteseit. Gilbert Varga jelenléte pedig garancia arra, hogy a pécsi együttes még tovább erősödhet – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Egy megvalósult álomnak nevezte Gilbert Varga, hogy a nagy múltú Pannon Filharmonikusokat vezényelheti

Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere elmondta: a következő három évben Gilbert Vargával  közösen vezetik a pécsi együttest. Bogányi szerint kiegészítik majd egymást.


Gilbert Varga megköszönte a lehetőséget, és egy megvalósult álomnak nevezte, hogy a pécsi együttest vezényelheti.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.