EUR: 333,33 Ft
CHF: 303,13 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Külföld

Kelemen Hunor: Nem az RMDSZ tartja hatalmon a bukaresti szociálliberális kormányt

Nem az RMDSZ tartja hatalmon a bukaresti szociálliberális kormányt: a PSD-ALDE koalíció a magyar érdekképviselet hétszázalékos parlamenti támogatása nélkül is kényelmes, 56 százalékos többséggel rendelkezik a törvényhozásban – mutatott rá Kelemen Hunor, akivel kedden közölt interjút a kolozsvári Maszol.ro magyar hírportál.

A magyar szövetség vezetője arra reagált, hogy Ludovic Orban, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, már a Dancila-kabinet elleni bizalmatlansági indítványának beterjesztése előtt az RMDSZ “cinkosságát” tette felelőssé azért, hogy az ellenzék nem tudja megbuktatni a kormányt.


“Az RMDSZ álláspontja számomra érthetetlen. Azok, akik az RMDSZ-re szavaztak, vagyis a romániai magyar kisebbség tagjai, mélységesen elégedetlenek. (…) Szerintem e tekintetben szerepe van a Liviu Dragnea PSD-elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti különleges viszonynak is” – vélekedett a PNL elnöke, aki szerint a néppárti RMDSZ-nek inkább a bukaresti jobboldalt kellene erősítenie.

Kelemen Hunor szerint a PNL elnöke a saját politikai tehetetlenségét próbálja palástolni az RMDSZ ellen irányuló támadásaival. Megjegyezte: Ludovic Orban voltaképpen nem akar kormányozni.


“Ha akarna, akkor nem az RMDSZ-en fenné a fogát folyamatosan, hanem felvázolná azt, hogy a PSD-ALDE-t milyen többséggel lehetne leváltani a hatalomból. Azt kellene elmondania, hogy miként áll össze egy legalább 51 százalékos ellenzéki többség, ki lenne az új kormányfő, kik lennének a miniszterek” – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor felmérésekre hivatkozva cáfolta, hogy a romániai magyar választók elégedetlenek lennének az RMDSZ szövetségesi politikájával. Többségük nem akarja, hogy az RMDSZ kormányon legyen, sem a mostani kormánypártokkal, sem a PNL-vel, azt viszont elfogadják, hogy az RMDSZ-nek szövetségeseket kell találnia a hétszázalékos parlamenti súlya mellé ahhoz, hogy eredményeket érjen el. Ez a típusú szövetségesi politika mindig kompromisszumokkal jár, de ez nem jelent kormányzást, sem ideológiai azonosulást és ezzel az RMDSZ választói is tisztában vannak – mutatott rá a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor azt is cáfolta, hogy az RMDSZ politikai döntéseit Budapestről befolyásolnák. Leszögezte: a magyar kormányfő soha nem szabta meg, hogy kivel működjenek együtt a bukaresti politikában.

“Amikor a PSD-kormányból én kiléptem, a jajveszékelő kritikusok azt mondták: ez azért van, mert Orbán Viktor azt mondta, hogy lépjünk ki a kormányból. A magyar kormányfő akkor sem szólt, és most sem szól soha bele abba, hogy kikkel szövetkezünk. Azt mondta, ti tudjátok, ti döntitek el, kik a partnereitek. Tehát Ludovic Orbannak ez a kijelentése butaság” – mondta a Maszolnak az RMDSZ elnöke.

Romániában az ellenzéknek parlamenti ülésszakonként egyszer van lehetősége bizalmi voksot kezdeményezni a kormány ellen. Az őszi ülésszak “mentrendszerű” bizalmatlansági indítványát december 10-e környékén készül beterjeszteni a bukaresti jobbközép ellenzék.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Bekockult Bugatti

  A nap képe: Bekockult Bugatti

  A Lego billundi központjában állították ki először azt a különleges, építőkockákból épült Bugatti Chiron életnagyságú makettjét, melyet motorral is elláttak.

 • Szétverte a saját pizzázóját

  Szétverte a saját pizzázóját

  Úgy gondolta a korábban az NFL-ben amerikaifocizó Edawn Louis Coughman, hogy összehozza az év csalását, ám számításai nagyon nem jöttek be.

 • Megint Európát ostromolják a migránsok

  Megint Európát ostromolják a migránsok

  Valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon emelkedett az illegális bevándorlás, az érintett tagországok 9 százalékkal több, közel 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak augusztusban, mint az azt megelőző hónapban – jelentette az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

 • Varga Judit: Boszorkányüldözés zajlik ellenünk

  Varga Judit: Boszorkányüldözés zajlik ellenünk

  Bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte hétfői brüsszeli meghallgatását Varga Judit igazságügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján, akit az általános ügyek tanácsa hallgatott meg a Magyarországgal szemben indított 7.