EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Zalaegerszeg

Készítsünk magunk adventi koszorút!

Legyen olyan, ahogy nekünk tetszik, ami valóban a miénk – mindezt megtehetjük az Apáczai ÁMK-ban december elsején. Közeledik a karácsonyt megelőző négyhetes adventi időszak, amelynek a XIX. század óta az egyik legemblematikusabb jelképe és kelléke az adventi koszorú.

Az elsőt Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette Hamburgban. Egy fenyőkkel díszített, felfüggesztett szekérkeréken 24 fehér gyertyát helyezett el, minden adventi napra egyet-egyet. Később az egyszerűség kedvéért 4 gyertya került a koszorúkra, minden vasárnapra egy. Napjainkban az adventi koszorút általában fenyőágból vagy egyéb örökzöldekből készítik, négy gyertyával díszítik, bár az utóbbi években azonban nagyon sok új formával és anyagválasztással találkozunk. A tartósságot szem előtt tartva az örökzöldek helyett divat lett a szőrme, a textil és a kötött alapanyag  Robbant a cukiságbomba is, így díszítésként gyakran kerülnek rá állatfigurák és a telet jelképező tárgyak, például szánkó, síléc makettjei. A hagyományos adventi koszorú még mindig kerek, örökzöldalapú és visszafogottan díszített. A katolikus egyház színein alapulva három lila és egy rózsaszín gyertya kerül rá. A lila a bűnbánat, a megtérés színe, míg a rózsaszín az örömé. A fehér az ártatlanságot, őszinteséget, tisztaságot szimbolizálja. Népszerű a tüzes piros és jeges türkiz gyertya is. A virágüzletekben ritkán találkozunk lila és rózsaszín gyertyás adventi koszorúkkal, aminek egyszerűen az a magyarázata, hogy ezekből a színekből igen nehéz ízléses, harmonikus díszt készíteni. Minden gyertyaszál egy fogalmat szimbolizál, katolikus körökben pedig még személyhez, csoportokhoz is kötik a gyertyákat, amelyeket vasárnaponként vagy előző este gyújtanak meg, minden alkalommal eggyel többet. A rózsaszín gyertyát a harmadik vasárnapon kell meggyújtani. Advent utolsó vasárnapján már mind a négy gyertyának égnie kell.


A gyertyák jelentése a meggyújtásuk sorrendjében:

Első lila gyertya: Ádám és Éva, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást – a hit szimbóluma

Második lila gyertya: Zsidó nép, amelynek megígérte isten, hogy a Messiás tőlük származik –  a remény szimbóluma.

Rózsaszín gyertya: Szűz Mária, aki megszülte a fiút – az öröm szimbóluma

Harmadik lila gyertya: Keresztelő Szent János, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez – a szeretet szimbóluma

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.