EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Egyéb Pécs

Készülnek a téli időszakra az utakon

November 10-től éjjel-nappal készenlétben állnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél. Baranya megyében felszereltek egy nagy teljesítményű hómarót, amely akár 1,5 méteres hóban is képes haladni, valamint felhalmoztak több tonna síkosságmentesítő anyagot. 

Ez a jármű jóval nagyobb teljesítményű, mint a többi. A havat 300 méter magasra képes kilőni

Európában összesen 14-et gyártottak ebből a hómaróból. Magyarországon öt van forgalomban, az egyik Pécsett állomásozik. Tavaly egy elzárt településre segített bejuttatni egy mentőautót és a katasztrófavédelem embereit.


– Ezzel akár 50 kilométer per órás sebességgel is lehet marni a másfél méteres hóban, a turbinát és az autót is külön motor hajtja. Költséges, de mindent meg lehet oldani vele – mondta Máder Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei műszaki vezetője.

Ezek a hókotrók 5 centiméter vastagságú hótakaró felett kotornak

Az állami közútkezelő Baranya megyében több mint 1600 kilométernyi utat üzemeltet. November 10-től 24 órás készenlétben vannak az összes üzemmérnökségen, ahol folyamatosan figyelik az aktuális meteorológiai jelentéseket. Ezek alapján rendelik el a megelőző védekezést vagy a síkosságmentesítést. A téli szolgálatban összesen 145 fő dolgozik. A géppark 139 darabból áll, amely idén korszerűsödött tíz új tehergépkocsival – mondta Bánki László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatója.

Baranya megyében nem minden út tartozik a Magyar Közút fennhatósága alá. Az M6/M60-as autópálya utolsó, 1,8 kilométeres szakaszán a Mecsek Autópálya-Üzemeltető Zrt. végzi az ellátási feladatokat.

Kapcsolódó Cikkek