2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Belföld

Ki búj­tatja a 600 mil­li­ár­dot el­lopó ban­kárt, Gyur­csányék üz­let­tár­sát?

Kik rejtegethetik a hír­hedt pénz­ügyi maffi­ózót, aki folyamatos menekülésben van az igaz­ság­szol­gál­ta­tás elől? – teszi fel a kérdést a Ripost. A nem­zet­közi kö­rö­zés alatt álló Vas­si­lev há­zas­párra, Dob­rev Klára és Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sára az In­ter­pol va­dá­szik Bécs­ben és Svájc­ban is.

A szervezett bűnözés elleni bolgár ügyészség is vadászik rájuk, mindeddig hiába. “Ismeretlen segítők működnek közre abban, hogy Gyurcsányék üzlettársa eltűnhessen az igazságszolgáltatás elől, ha kell hamis papírokról is gondoskodnak.” – írja a lap.


Az évszázad bankrablásaként emlegetett ügy nemzetközi méretekben is példátlan, egy mexikói drogbárónak is „becsületére” válna. A vádirat már a 200 ezer oldalt is meghaladja.

Meghallgattak több mint 400 tanút, 27 szakértő több mint 90 szakértői jelentést készített. A körözött Vaszilevet, Dobrev Klára és Gyurcsány cégtársát, a szervezett bűnözői csoport vezetőjét azzal vádolják, hogy több milliárd pénzt használt fel személyes céljaira egy szófiai bankból. Nem kizárható, hogy a Gyurcsányékkal közös cég a Cellum Bulgaria is a lopott pénz felhasználásával jött létre – írja a Ripost.


A bankból eltűnt az a dosszié is, amiben háromszáz VIP-es hitelfelvevő összesen 400 milliárd forint értékű kölcsönről szóló írásos dokumentációja volt található. Ezeket a kölcsönöket csak ebben a dossziéban jegyezték, elektronikusan nem maradt nyomuk. Jogosan merül fel a kérdés. Ott van-e ezen a listán Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára neve? Dobrev Klára először mindent tagadni próbált, de aztán előkerültek a cégpapírok.

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc /Fotó: Lokál

Ráadásul a körözött üzlettárs bűnlajstromán ott szerepel az a vád is, hogy bérgyilkosokat fogadott az ország leghíresebb médiatulajdonosa Delyan Peevski meggyilkolására és érdekeltségei megszerzésére. Akárcsak Fenyő Jánost Magyarországon, őt is célba vették Bulgáriában – írja a lap.

Egy szófiai forrás szerint Cvetan Vaszilev és szintén Interpol körözés alatt álló neje, személyazonosságukat váltogatva, hamis papírokkal bujkálnak a világban, ugyanis a szervezett bűnözés elleni bolgár ügyészség zárolta minden elérhető számlájukat. Az információk szerint ezen túl strómanok nevén több száz offshore számlával is rendelkeznek. A bujkáláshoz innen is felvehetnek pénzeket. Gyurcsány üzlettársa Bécsben tűnt fel Miután maffiafilmekbe illó módon megszökött Bulgáriából, a tolvaj bankár először Bécsben tűnt fel, hogy ottani kapcsolatai révén keressen kiutat szorult helyzetéből. Az osztrák lapok első oldalán virítottak a szalagcímek: “Az Interpol Bécsben vadászik a körözött a bolgár bankárra!”

Csakhogy némi baráti segítséggel, valószínűleg hamis papírokkal Cvetan Vassilev eltűnt Ausztriából. A bolgár nyomozók arra gyanakszanak, hogy ebben is üzlettársai és barátai segítették. A nemzetközi nyomozás annyit már kiderített, hogy Gyurcsányék körözött, tolvaj üzlettársának és nejének 4 bankszámlája is van Svájcban és hogy nem csak egy villát, de egy régi arisztokrata család palotáját(!) is megvásárolták a genfi tó partján.

A lefoglalt svájci vagyon csak a jéghegy csúcsa, töredéke az ellopott 600 milliárdnak. Van tehát miből bujkálni, hamis papírokat venni, menekülni a nemzetközi körözés elől Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára üzlettársának és feleségének. Lesznek még meglepetések – zárja írását a Ripost.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek