2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Budapest

Kímélő kaják a karácsonyi eszem-iszom előtt

Novemberben nem árt „rágyúrni” a decemberi kulináris élvezetekre. Ilyenkor a visszafogott étrend a testsúly kordában tartásában is segít. Íme ez az egyik legjobb  kímélő menü.

, Image: 127907302, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Imagefood SM

Póréhagymakrém-leves


Hozzávalók:  50 dkg póréhagyma (vékony karikára vágva, 2 nagyobb zöldjével együtt), 2 evőkanál finomliszt, 1 l zöldségalaplé, 2 ek. tejföl, 1 ek. napraforgóolaj, só ízlés szerint, 1 nagy csipet bors

Elkészítés: Csepp olajon kicsit megfonnyasztjuk a hagymát, apránként rászórjuk a lisztet, eloszlatjuk, hogy szépen elkeveredjen, és ne kapjunk galuskákat a lisztcsomókból. Ráöntjük az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, és nagyjából 15 perc alatt megfőzzük. Ha levettük a tűzről, fogjuk a tejfölt, rámerünk 1-2 merőkanállal a levesből, és szétkeverjük, majd a leveshez adjuk, ezután turmixoljuk. Pirított zsemlekockákkal vagy tortillachipsszel és leheletvékony póréhagymakarikákkal tálaljuk.


, Image: 33796691, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Szardíniás spagetti

Hozzávalók: 500 g spagetti, 1 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 dl sör (vagy víz), 240 g szardínia, 4 tk. dijoni mustár, 3 teáskanál pesto, 1 ek. napraforgóolaj, 4 csepp citromlé, 5 dkg parmezán sajt (reszelt), 1 teáskanál kapribogyó, só ízlés szerint

Elkészítés: A tésztát sós vízben cseppnyi olajjal al dente megfőzzük. Míg a tészta fő, elkészítjük a szószt: a felaprított vöröshagymát olajon megdinszteljük, pár perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát is. 3 dl sörrel felöntjük a hagymát. Hozzáadjuk a villával összetört szardíniát, a mustárt, a pestót és a chilit. Megvárjuk, amíg picit elfő a leve és kellő sűrűségű lesz (kb. 5 perc), majd belecsepegtetjük a citromlevet. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

, Image: 295550179, License: Rights-managed, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Cultura RM

Őszi gyümölcssaláta

Hozzávalók: 1 db ananász, 3 közepes db alma, 4 db kivi, 1 db narancs, 5 db mandarin, 1 db gránátalma, 2 db banán, 3 ek. citromlé, 3 ek. méz (vagy ízlés szerint édesítőszer)

Elkészítés: Az ananász, narancs, mandarin, kivi héját távolítsuk el, majd daraboljuk közel azonos nagyságúra és tegyük az előkészített tálba. Szemezzük rá a gránátalma magjait, ügyelve arra, hogy fehér rész ne maradjon rajtuk, mert az nagyon keserű. Mossuk meg az almákat, a magházukat távolítsuk el, majd ezt is szeleteljük fel. Ugyanígy járjunk el a banánnal is. Kanalazzuk egyenletesen a tetejére a citromlevet, majd a mézet, és óvatosan forgassuk össze az egészet. Lezárva, hűtőben legalább egy éjszakán át hagyjuk érni. Fogyasztás előtt még egyszer alaposan keverjük össze az egészet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tárolót a társasházakba!

    Tárolót a társasházakba!

    Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

  • Budapest madártávlatból

    Budapest madártávlatból

    Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

  • Eifert-képek Újpesten

    Eifert-képek Újpesten

    Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.