2019. február 23., szombat
Alfréd

Belföld

Koncert segíti a Jónak lenni jó! kezdeményezést

A közmédia Jónak lenni jó! adománygyűjtő műsorához kapcsolódva száz cukorbeteg gyermeket hívnak meg december 16-án a Budapest Music Centerbe arra a koncertre, amelyen bemutatják a Magyar Zene Háza-projekt zajszimfóniáját – hangzott az el M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Mindenki talál a környezetében olyan tárgyakat, amelyekből zenére alkalmas hangokat lehet kicsiholni. Azokból a beküldött videókból, amelyek ezt mutatják be, Dés András ütőhangszeres dzsesszzenész összevág egy darabot, amelyre élőben fog rájátszani a BMC-koncerten. Ez lesz a zajszimfónia, emellett az eseményen a Virtuózokból ismert Boros Misi zongorázni is fog – mondta el Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője.


A zajszimfónia “darabjait” a szervezők a [email protected] e-mail címre várják vagy feltölthetők az Instagramra a következő hashtagekkel: #zajszimfonikusok, #zeneháza.

Emlékeztetett arra, hogy a közmédia Jónak lenni jó! egész napos adománygyűjtő műsorfolyamában december 16-án a cukorbeteg gyerekek és fiatalok támogatására, táboroztatásának segítésére gyűjtenek, ehhez kapcsolódva hívtak meg a koncertre száz cukorbeteg gyereket.


Batta András ismertette a Magyar Zene Háza élményalapú zenei nevelést támogató tartalmi koncepcióját, amely a napokban készült el. Mint kiemelte, a világszerte egyedi elgondolású, 2020-ra megvalósuló Magyar Zene Háza a modern technika segítségével a mai kor nyelvén szólítja meg a fiatalokat.

“Két éve dolgozunk a tartalmi koncepción, amellyel azt az élményt akarjuk átadni a gyerekeknek, amellyel a közoktatás ének-zene óráin nem kapnak meg. A fiatalok a felkészülést követően a kiállításon végigjárnak egy tematikus utat, végül élőzenei élményben részesülnek” – fejtette ki Batta András.

A Magyar Zene Háza építési munkálatai a nyár végén kezdődtek Fudzsimoto Szu japán sztárépítész tervei alapján, és a ház különleges teteje – mint Batta András fogalmazott – a maga üvegszerűségével, áttetszőségével valósággal lebegni fog a Városliget felett. Az épület három szintből fog állni: egy pedagógiai részből az emeleten, lesz egy rész a föld alatt, ahol a kiállítások fognak helyet kapni, így egy interaktív állandó tárlat, zenetörténeti séta, a földszintre pedig két kis koncertterem kerül.

Mint elhangzott, a Magyar Zene Háza vasárnap délelőttönként az A38 hajóra is szervez programokat gyerekeknek és családoknak, ezeken meg lehet ismerni a különböző hangszereket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.