EUR: 326,99 Ft
CHF: 301,24 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb XX.kerület XXIII.kerület

Könyv az ’56-os erzsébetiekről

Bemutatták a Mecséri János ezredes és 51 katonájának hadbírósági pere 1958 című könyvet. A múlt szerdai bemutatót a Rátkay-Átlók Galériában tartották, ahol a szerző, Marossy Endre hadtörténész ismertette a kötetet.

A Rátkay-Átlók Galériában mutatták be a könyvet
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Marossy Endre hadtörténész 2004 óta kutatja az 1956-os forradalom és szabadságharc pesterzsébeti hadtörténetét, több könyve, számos írása foglalkozott e témával.


Ebben a városrészben emelkedik a Juta-domb, ahol 1956. november 4-én a Magyar Honvédség alakulatai a kerületi nemzetőrökkel együtt a szabadságharc egyetlen győzelmét aratták a szovjet csapatok és a velük harcoló volt ÁVH-sok ellen.

A hatalom könyörtelen bosszút állt a juta-dombiakon. Perbe fogtak mindenkit: a kiskunmajsai és pestlőrinci katonákat, a pesterzsébeti és soroksári nemzetőröket. Az esztergomi 7. gépesített hadosztálynak, Mecséri János ezredesnek és katonáinak kegyetlen megtorlás lett az osztályrésze.

A szerző legújabb könyvének középpontjában e hadbírósági leszámolás, Mecséri János ezredes és ötvenegy katonája perének története áll.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.