2020. április 08., szerda
Dénes

Egyéb XX.kerület XXIII.kerület

Könyv az ’56-os erzsébetiekről

Bemutatták a Mecséri János ezredes és 51 katonájának hadbírósági pere 1958 című könyvet. A múlt szerdai bemutatót a Rátkay-Átlók Galériában tartották, ahol a szerző, Marossy Endre hadtörténész ismertette a kötetet.

A Rátkay-Átlók Galériában mutatták be a könyvet
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Marossy Endre hadtörténész 2004 óta kutatja az 1956-os forradalom és szabadságharc pesterzsébeti hadtörténetét, több könyve, számos írása foglalkozott e témával.


Ebben a városrészben emelkedik a Juta-domb, ahol 1956. november 4-én a Magyar Honvédség alakulatai a kerületi nemzetőrökkel együtt a szabadságharc egyetlen győzelmét aratták a szovjet csapatok és a velük harcoló volt ÁVH-sok ellen.

A hatalom könyörtelen bosszút állt a juta-dombiakon. Perbe fogtak mindenkit: a kiskunmajsai és pestlőrinci katonákat, a pesterzsébeti és soroksári nemzetőröket. Az esztergomi 7. gépesített hadosztálynak, Mecséri János ezredesnek és katonáinak kegyetlen megtorlás lett az osztályrésze.

A szerző legújabb könyvének középpontjában e hadbírósági leszámolás, Mecséri János ezredes és ötvenegy katonája perének története áll.

Kapcsolódó Cikkek