EUR: 320,14 Ft
CHF: 280,01 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Kovács Zoltán: A V4 saját hangján beszél, ami erősítheti Európát

A visegrádi csoport (V4) országai saját hangjukon beszélnek, többek között a migráció témájában, ez a hang nem megosztja, hanem megerősítheti Európát – hangsúlyozta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára hétfőn Varsóban.

Kovács Zoltán azt követően látogatott a lengyel fővárosba, hogy vasárnap nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárrá nevezték ki.


A varsói magyar nagykövetségen rendezett sajtóreggelin Kovács Zoltán leszögezte: a közép-európai országok nemcsak az elmúlt években, évtizedekben, nemcsak a kommunista időszakban, hanem az ezt megelőző évszázadokban is sajátos történelmi fejlődésen mentek keresztül, amelynek során “saját hangjuk” formálódott ki.

Ezt a hangot nemcsak az elmúlt három év során megnyilvánuló migrációs válság miatt kell hallatni Nyugat-Európában, vagy akár világszerte, hanem a történelmi adottságok okán is – hangsúlyozta az államtitkár.


Úgy vélte: azok a különbségek, amelyek a sajátos fejlődésből adódóan a V4 és Nyugat Európa között fennállnak, nem megosztják, sőt inkább erősíthetik Európát. “Hiszen a mi perspektívánk olyan létjogosultsággal bír, mint bárki másé, Dél-Európáé vagy Észak-Európáé. Vannak adottságaink, amelyeket képviselni kell, és amelyekből ki kell indulni” – húzta alá.

Az MTI kérdésére válaszolva, hogy a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokat megelőző kampány idején a V4-ek milyen témákban keresnek alkalmasint közös hangot, Kovács Zoltán úgy vélte: “A választók minden uniós tagállamban biztosan a migráció kérdését tartják majd szem előtt”.

Úgy vélte: a V4-nek érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy hogyan tudná a régió saját hangját még jobban, még hatékonyabban hallatni az EP-ben is. A közös közép-európai perspektívákról még több szinten, még több formában kell beszélni – mondta.

Kiemelte a térség gazdasági erejét, rámutatva: a V4-ek és Németország közötti kereskedelmi forgalom másfélszerese a francia-német forgalomnak, és a csoport együtt hozzávetőleg ugyanakkora népességgel bír, mint Franciaország.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját, A varázsfuvolát tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) német nyelven, magyar feliratozással, Hábetler András rendezésében április 30-án a pécsi Kodály Központban – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

 • Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság elnökének kijelentésére.

 • Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Csaknem háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen fertőzést azok a macskák, amelyeket gazdáik hagynak szabadon kószálni a külvilágban, mint azok a cicák, amelyeket nem engednek ki a szabadba – állapították meg amerikai kutatók, megjegyezve, hogy a házi macskák bizonyos betegségei az emberre is átterjedhetnek.