EUR: 319,83 Ft
CHF: 280,65 Ft
2019. április 19., péntek
Emma

Külföld

Közel 170 ezret kóstált az Eiffel-torony eredeti lépcsőjének egy darabja

A becsült ár majdnem háromszorosáért, 169 ezer euróért (54,8 millió forint) cserélt gazdát egy kedd esti párizsi aukción az Eiffel-torony eredeti csigalépcsőjének egy darabja.

Az Artcurial aukciós ház közlése szerint a 4,3 méter magas, csaknem 900 kilogrammos és nagyjából 25 lépcsőfokból álló vasszerkezetet egy közel-keleti gyűjtő vásárolta meg.


A lépcsődarab egykor annak a csigalépcsőnek volt a része, amely a több mint 300 méteres torony második és harmadik emeletét kötötte össze.

Az előzetesen 40-60 ezer euróra becsült lépcsőszakasz egy kanadai magánygyűjteményből származik.

Az 1889-es világkiállításra készült Eiffel-torony csigalépcsőjét 1983-ban bontották le liftépítés miatt, és huszonnégy, 2-9 méteres darabra vágták. A lépcsődarabok többségét elárverezték, egy részüket francia múzeumoknak adományozták, egyet pedig a toronynál hagytak. Kerültek darabok Japánba, a New York-i Szabadságszobor közelébe, valamint a floridai Disneylandbe is.

A most elárverezett lépcsőszakaszt a Champs-Élysées-n lévő aukciós ház belső udvarában állították ki a licitet megelőzően.

Két évvel ezelőtt is elárverezték a csigalépcső egy darabját, amelyért ádáz licitharc bontakozott ki, és végül a becsült ár tízszereséért, több mint félmillió euróért talált új gazdára.

Az Eiffel-torony a francia főváros legismertebb látványossága, évente hozzávetőlegesen hétmillióan keresik fel, ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rekordszámú kakapófióka kelt ki idén

    Rekordszámú kakapófióka kelt ki idén

    Rekordszámú kakapófióka kelt ki idén Új-Zélandon a szokatlanul hosszú költési időszaknak köszönhetően, ezzel ugrásszerűen megnőtt a röpképtelen, súlyosan veszélyeztetett madárfaj populációja.

  • Sikeres és folytatódik a kormány gazdaságélénkítő programja

    Sikeres és folytatódik a kormány gazdaságélénkítő programja

    Kifejezetten sikeres és folytatódik a magyar kormány gazdaságélénkítő programja a Felvidéken és a többi szomszédos országban is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, miután találkozott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel csütörtökön.