EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Békéscsaba

Közösségi ügy volt a felújítás

A közelmúltban a békéscsabai evangélikus nagytemplom felújításának utolsó mozzanata is megtörtént: felszentelték a kívül-belül megszépült épületet. Viszont a Békéscsabai Evangélikus Egyházközségnek nem csak ez az egy intézménye szépült meg.

A nagytemplom felújítása körülbelül egy éve kezdődött. Kutyej Pál, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze úgy fogalmazott, hogy kívül-belül, alul-felül szükség volt az épület korszerűsítésére. Egyedül a torony süvege maradt ki a körből. A nyílászárókat csak felújították, de nem cserélték, mert úgy döntöttek, hogy nem kell a fűtés a nagytemplomba (ami miatt szükség lett volna a jobban szigetelő ablakokra), és a műemlékvédelmi szervek is ragaszkodtak az eredeti ablakokhoz, ajtókhoz, a faszerkezethez. A fűtési időszakban pedig inkább a kistemplomot használják a hívek, ahol már úgyis ki van építve a rendszer.


Kívül látható még, hogy rendbe tették a kertet, valamint a járdákat is megjavították, vagy ha kellett, újat fektettek le. Azt már Szarvas Péter polgármestertől tudtuk meg, hogy a templom előtti teret az önkormányzat és az egyházközség közösen újíttatta fel, hogy illeszkedjen a megújult épülethez. Emellett az esővíz-elvezető rendszert is meg kellett javítani. Belül a teljes elektromos rendszer cseréje, a padok felújítása, a kőpadlózat cseréje, a festés és a falak átvágása történt meg. Utóbbira azért volt szükség, mert a 200 éves templom tetejéről folyamatosan folyt le az esővíz. Salétromosodtak, vizesedtek a falak. Emiatt le kellett szigetelni: egyrészt alul, hogy onnan ne szívhassa fel a vizet, másrészt felül ki kellett építeni az elvezető rendszert.

Beépítettek továbbá egy modern tűzjelzőt és egy projektoros kivetítőrendszert, amely nagyon tetszik a fiataloknak. Ez az istentiszteleteken használatban lévő eszköz, ugyanis sokan már nem hordanak magukkal énekeskönyvet, és ezzel ki tudják vetíteni azt a szöveget, amire éppen szükség van. A vetítés segítségével koncerteken a kórust is jobban láthatja majd a közönség.


A templom színvilágának kiválasztásakor a régi időkhöz nyúltak vissza. Amikor az épület elkészült, sokkal fakóbb, világosabb fala volt. Most megkeresték a középutat, ami egy világosabb, de még színes kinézetet eredményezett. Egyelőre úgy tűnik, a hívek elégedettek, bár a végső döntés előtt sokan megpróbáltak beleszólni a választásba, még az arra járók közül is. Ebből is látszik, mennyire „közösségi tér” a városban a nagytemplom.

– Bár most egy csodálatos épület áll a hívek rendelkezésére, még van fejlesztésre váró terület. Az oltár és az orgona nem került bele a projektbe, ezeket a következő években mindenképpen fel kell újítani. Az oltár a maga patinájával még elfogadható, viszont az orgona már átépítést, komolyabb tisztítást igényel, amihez idővel igyekeznek forrást találni – árulta el Kutyej Pál.

Az állami támogatás és a gyülekezeti gyűjtés elég volt arra, hogy a jaminai templom is megújulhasson. Ott a tetőre még napelemeket is helyeztek, ami a fűtést segíti majd. Mellette új külsőt kapott a gyülekezeti ház, és energetikailag korszerű lett. A belvárosban van még egy épület, amelyet átalakítottak, ez a Magtár. Régen raktárépület és bútorbolt is volt, ma vendéglátóipari egység és ifjúsági centrum üzemel benne. Remélik, hogy a fiatalok ezt a helyet is felfedezik és megszeretik.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.