EUR: 321,72 Ft
CHF: 282,65 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Egyéb IV.kerület XIII.kerület

Kubala-kiállítással kezdett az UP

Az UP Rendezvénytér a közelmúltban nyitotta meg kapuit Újpest szívében, első kiállítása pedig igazi kuriózum, hiszen egy legendás labdarúgó, Kubala László életét ismerhetik meg az érdeklődők.

A tárlat bemutatja Kubala egész életét ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kubala László már 11 évesen a 16 évesek között játszott a  Ganz TE-ben, ahonnan 18 évesen leigazolta a Ferencváros. A következő évben azonban besorozták, ezért elmenekült Csehszlovákiába, ahol a Slovan Bratislava játékosa lett, de mivel ott is megérkezett a behívó, visszamenekült Magyarországra, és a Vasashoz igazolt. Amikor a kommunisták átvették a hatalmat, Kubala lefizetett néhány csempészt, hogy vigyék őt Olaszországba. Ezért a lépéséért az MLSZ a FIFA-nál két és fél évre eltiltatta.


Olaszországban élő magyarokból Hungária néven csapatot szervezett, amellyel  legyőzték a Real Madridot, az Espanyolt, sőt a spanyol válogatottat is. Ezután a Barcelona vezetői szerződést ajánlottak neki. A FIFA büntetése ellen Francisco Franco spanyol diktátor is felemelte szavát. Egészen 1963-ig a Barcelonánál maradt.

Pályafutása során a magyar, a csehszlovák és a spanyol válogatottban is játszott. Visszavonulása után játékosmenedzser lett az Espanyolnál, az FC Zürichnél, a Toronto Falconsnál, majd edzősködött több spanyol klubnál, Szaúd-Arábiában, a paraguayi és a spanyol válogatottnál. 2002-ben hunyt el Barcelonában. A World Soccer Magazine 1999 decemberében a XX. század 100 legnagyszerűbb labdarúgója közé sorolta.


A Barcelona 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává, míg a sportújságírók a XX. század második legjobb spanyol játékosává választották. A spanyol kormány a sport nagykeresztjét adományozta neki. 2009. szeptember 24-én húszezer szurkoló előtt a barcelonai stadion központi helyén leplezték le a szobrát. Születésének 85. évfordulója alkalmából a nevét viselő Vasas Kubala Akadémia tulajdonosai egy őt ábrázoló bronzszobrot állítottak a Vasas SC Fáy utcai sportcentrumában, míg a kerületi önkormányzat 2017-ben emlékkövet helyezett el a róla elnevezett parkban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Beszédszintetizátor, legórobot, CNC-marógép, lézervágó, 3D-s nyomtató és pendrive-ról vezérelhető varrógép is helyet kapott a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében újonnan kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.