EUR: 330,96 Ft
CHF: 301,32 Ft
2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Belföld

Kulcsfontosságú, hogy a külhoni magyar gyerekek az anyanyelvükön tanuljanak meg gondolkodni

A magyar nyelv nemzeti vagyon, és kulcsfontosságú, hogy a magyar gyerekek magyarul tanuljanak meg gondolkodni – jelentette ki Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a felvidéki Ipolyságon, ahol köszöntőt mondott a Rákóczi Szövetség magyar összefogást jelképező ösztöndíjainak átadásán hétfőn.

Az ünnepségen a magyar kormány és a Rákóczi Szövetség képviselőin kívül a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletének több helyi és országos vezető személyisége is részt vett, köztük Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke. Az ünnepség keretében két helyi magyar oktatási nyelvű általános iskola kiselsőseinek, illetve szüleiknek adták át a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíját.


Orbán Balázs az ünnepségen mondott beszédében a magyar nyelv és a magyar nyelvű oktatás adta lehetőségekről beszélt, a gyarapodás kulcsfontosságú eszközeiként méltatva azokat.

Hangsúlyozta: egy nagyon jó és nagyon fontos döntést hoztak meg azok a szülők, akik magyar iskolába íratták a gyermekeiket, mivel a magyar nyelv nemcsak kommunikációs eszköz, hanem nemzeti vagyon is. Ezért kulcsfontosságú, hogy a gyerekek magyar nyelven ismerkedjenek meg a világgal, és magyarul tanuljanak meg gondolkodni. Kifejtette: a magyar nyelv és a magyar nyelvű iskola egy olyan szellemi védelmi rendszert és “szellemi hódító hadsereget” ad a gyermekeknek, amivel sikerrel adhatnak választ a 21. század kihívásaira.


Rámutatott: a 20. század nem a magyarság, hanem a megmaradás évszázada volt, de a magyar kormány azon dolgozik, hogy a 21. század a magyarság évszázada, a gyarapodás évszázada legyen, határokon innen és túl egyaránt. “Azt reméljük, hogy a magyar szellemnek, a magyar lelkivilágnak a 21. században kialakul egy olyan gravitációs ereje, amelynek köszönhetően a határon túl élő magyar szülők nem nehézségként, hanem erőforrásként tekinthetnek majd magyarságukra” – fogalmazott Orbán Balázs.

Az államtitkár beszédében – Ipolyságot a felvidéki magyarság egyik fontos bástyájának nevezve – röviden kitért a közelgő szlovákiai önkormányzati választásokra is. Megjegyezte: örömteli látni, hogy a településen egységesen sorakoztak fel a magyarok egy közös magyar jelölt mellett, ami a felvidéki magyarság összefogását mutatja.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Négyes karambol miatt teljes útzár a 33-as főúton

  Négyes karambol miatt teljes útzár a 33-as főúton

  Összeütközött négy jármű a 33-as főúton Hortobágynál csütörtök délután, a balesetben ketten súlyosan megsérültek, az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján.

 • RMDSZ: Ne avatkozzon be a kormány a választójogba és igazságügyi törvényekbe

  RMDSZ: Ne avatkozzon be a kormány a választójogba és igazságügyi törvényekbe

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sürgős gazdasági intézkedéseket vár Románia következő kormányától, és elvárja, hogy az új kabinet ne módosítsa a választójogot és az igazságügyi törvényeket – mutatott rá Kelemen Hunor csütörtökön, miután Ludovic Orban miniszterelnök-jelölttel egyeztetett.

 • Az induló nagyberuházás miatt megnyitották a Sió-zsilipet

  Az induló nagyberuházás miatt megnyitották a Sió-zsilipet

  A siófoki vízszintszabályozó műtárgyak jövő hónapban kezdődő átépítése miatt megnyitották a Sió-zsilipet szerdán, a hónap végéig tartó vízeresztés nyomán 3-5 centimétert fog csökkenni a Balaton vízszintje, ugyanakkor lehetővé válik a hajózás a Sió-csatornán – derül ki a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság MTI kérdéseire csütörtökön megküldött válaszából.