2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb XVI.kerület

Kutyaszánra ül a mátyásföldi fenegyerek

Két másik magyar után most egy harmadik újpesti résztvevője is lehet a svéd túramárka által szervezett világhírű expedíciónak, a Fjällräven Polarnak. A limitált számú résztvevő kutyaszánnal jut el a norvég Signaldalenből a svédországi Jukkasjärviba. Az első ilyen utat 1997-ben szervezték – Pápai Csaba már évek óta eljátszott a gondolattal, hogy elindul a túrán, idén pedig belevág a nagy kalandba.

A két település között 300 kilométer a táv, amelynek megtétele több napot vesz igénybe, a résztvevők az éjjeleket sátrakban töltik. De egyéb kihívásokkal is szembe kell nézniük, hiszen csak expedíciós ételeket fogyaszthatnak, amelyeket a táborépítéshez szükséges többi holmival együtt visznek magukkal a szánokon. Az évente megrendezett túrán mindössze húsz ember vehet részt az egész világról, bejutni szavazás útján lehet.
– Állóképességet igényel a verseny, hiszen az út során 3o-5o kilométeres emelkedőkön is áthaladunk, ezeken segíteni kell a kutyákat. Alapvetően sportos életet élek, hiszen úszni járok a lányommal, biciklizek, fát vágok, ami biztosítja az általános fizikai erőnlétet. Ha a szavazással sikerül bejutnom a csapatba, akkor januártól heti 3-4-re kell emelnem az edzések számát, mert a hóban és hidegben való mozgás kimeríti az embert. Expedíciós ételeket fogunk fogyasztani, amelyeket tudomásom szerint a svéd hadsereg számára fejlesztettek ki, és természetesen a szánokat húzó kutyákat is mi fogjuk ellátni. A hőmérséklet elérheti a mínusz 3o fokot, vagyis olykor a túlélésért kell küzdeni – mesélte a kétgyermekes apuka, Pápai Csaba a Lokálnak.
A szavazás idén november 15-én kezdődik, amikor a jelentkezők önmagukról készített rövid videóit nézhetik meg a szavazók. A jelentkezők száma tavaly közel kétezer volt, és körülbelül egymillió szavazat érkezett, ebből nagyjából negyvenezerre van szüksége Csabának, hogy a tavalyi győzteshez, Zaja Kittyhez hasonlóan idén ő jusson a húsz közé.
– A versenyről körülbelül öt éve hallottam. Sokat jártam Svédországba, ahol többször összefutottam a reklámmal, ám akkor még nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, másfelé sodort az élet. Tavaly már egész közelről éreztem „az expedíció szelét”, ugyanis az egyik régi osztálytársam, Gyergyószegi Ferenc megnyerte a részvételt az Egyesült Királyság régiójából. Akkor tudtam, hogy idén én indulok, megnyerem, és ott leszek áprilisban. Szeretem feszegetni a határaimat, azt gondolom, extrém dolgokra vagyok hivatott, így egyszerre teljesülhet két álmom – mesélt az expedícióig vezető útról Pápai Csaba, akinek nem ez lesz élete első kihívása. 16 évesen átúszta a Balatont, gyalogolt száz kilométert a Kinizsi-túrán, hegyet mászik, barlangászik, gyerekként saját maga tanult meg síelni. Van két kamasz lánya, akiknek a természet szeretetét adja át, ahogy ezt az ő erdész édesapja is tette.

http://www.polar.fjallraven.com

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.