2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Külföld

Larry King 85 éves

November 19-én ünnepli nyolcvanötödik születésnapját Larry King, az amerikai televíziózás élő legendája, a tévés talk show műsorvezetők doyenje.

Lawrence Leibel Harvey Zeiger néven született Brooklynban, ortodox zsidó bevándorlók gyermekeként. Édesapja korai halála miatt a középiskola befejezése után rögtön munkát vállalt, de már ekkor kacérkodott a rádiózással. A véletlen hozta össze a CBS tévétársaság egyik bemondójával, akinek javaslatára Floridába ment szerencsét próbálni. A miami WAHR rádiónál takarítóként és mindenesként kezdte, s amikor az egyik bemondó megbetegedett, jobb híján őt ültették a mikrofon elé. A beugrás olyan jól sikerült, hogy 1957. május 1-jén lemezlovasként debütálhatott. A háromórás délelőtti műsorban cserélgette a korongokat, délután kétszer híreket, egyszer sporthíreket mondott heti 55 dolláros gázsiért.


Főnöke javaslatára változtatta nevét a könnyen megjegyezhető Larry Kingre, s nem sokkal később már egy helyi étteremben üldögélve interjúvolta meg a betérőket. Első riportalanya egy pincér volt, de két nappal később a sors a tinilányok által bálványozott sztárral, a városban koncertező Bobby Darin énekessel hozta össze. 1960 májusától vasárnap éjszakánként a WPST tévécsatorna időszerű kérdésekről szóló vitaműsorát vezette, csillaga szépen emelkedett, de 1971-ben lopás miatt börtönre ítélték, munkáját elveszítette. A vádat néhány hónap múlva ejtették, így folytathatta a karrierépítést.

1978-ban az MBS rádió műsorvezetői székébe ülhetett, hajnali beszélgetős műsorát 16 éven át hallhatták a keleti parttól a nyugatiig. Így figyelt fel rá a CNN hírtelevízió alapítója, a milliárdos Ted Turner, aki 200 ezer dolláros kezdő fizetéssel szerződtette. A CNN esti programja, a Larry King Live 1985 júniusában indult, és azóta a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint az ugyanazon a csatornán leghosszabb ideig futó show: a legendássá vált műsorfolyam 25 év után, 2010. december 16-án ért véget.


King ez idő alatt 60 ezer interjút készített, híres vagy hírhedt emberek sorával beszélgetett. Általában a stúdióba hívta vendégeit, de az exkluzivitás kedvéért néha kivételt tett: 1994-ben Marlon Brandóval annak otthonában folytatott kötetlen hangnemű beszélgetést, a színészlegenda búcsúzóul még szájon is csókolta. 1998-ban a halálsoron készített Emmy-díjas interjút Karla Faye Tuckerrel, a Texasban 1863 után elsőként halálra ítélt nővel, akit egy hónappal később kivégeztek.

Nixon óta az összes amerikai elnököt meginterjúvolta, a stúdióban vendége volt a popénekes Michael Jackson, Moamer el-Kadhafi líbiai diktátor, sőt Vlagyimir Putyin orosz elnök sem mondott nemet meghívására. 1993-ban egyszerre beszélgetett Jichak Rabin izraeli miniszterelnökkel, Jasszer Arafat palesztin vezetővel és Husszein jordániai királlyal. Visszavonulása előtt még olyan ritkán nyilatkozó hírességek is interjút adtak neki, mint Barbra Streisand és Al Pacino. Az általa legjobbnak tartott beszélgetései Bill Clinton elnökkel és Frank Sinatrával készültek, mert ők – ahogy King utalt rá – szenvedéllyel nyilatkoztak, a legrosszabb interjút érzése szerint Robert Mitchummal készítette: a magát minimalistának valló showman kérdéseire (ki, mit, hol, mikor, miért) a szűkszavú színész a szintén minimalista igen, nem, talán, igen is, meg nem is válaszokat adta.

King sohasem szerette a rámenős kérdezői szerepet (bár a kínos kérdéseket nem kerülte), inkább hagyta, hogy interjúalanyai maguktól tárulkozzanak ki, akik így meglepő titkaikat osztották meg a nézőkkel. A képernyőn mindig ugyanúgy láthatták a nézők, az ing-nyakkendő-nadrágtartó kombináció és a sötét keretes szemüveg a védjegyévé vált. Több filmben is felbukkant, ezekben mindig önmagát alakította.

Pályafutása során többször keveredett botrányba, 1990-ben a Miss USA szépségverseny egyik résztvevőjét – mint a zsűri tagja – egy tévéműsorban rútnak nevezte (később rózsák kíséretében kért tőle elnézést). 1997-ben 34 hollywoodi sztárral együtt ő is aláírta a Helmut Kohl akkori német kancellár szcientológusokkal kapcsolatos bánásmódját a holokauszthoz hasonlító tiltakozó levelet. 2016-ban hozták nyilvánosságra, hogy korábban 225 ezer dollár kenőpénzt kapott a megbuktatott ukrán államfő, Viktor Janukovics pártjától, hogy interjút készítsen a Janukovics elnöksége idején hivatalban lévő Mikola Azarov miniszterelnökkel.

King magánélete is mozgalmas, 1997 óta nyolcadik házasságában él a hetedik feleségével (ami úgy lehetséges, hogy egyik feleségét kétszer is elvette). 1987-ben szívrohamot kapott, többszörös bypass-műtéttel mentették meg az életét. A betegséggel való együttélésről két könyvet is írt, a rászorulók megsegítésére létrehozta a Larry King Szívalapítványt. 2017-ben egyes stádiumú tüdőrákot diagnosztizáltak nála és megműtötték.

A rádiózás és televíziózás halhatatlanjai közé választott, 2011-ben Emmy-életműdíjjal kitüntetett King egészségügyi problémái és magas életkora ellenére is fáradhatatlan. Nyolcvanévesen visszatért a médiába, 2012 óta vezeti a több csatornán is sugárzott Larry King Now című műsorát, illetve 2013-ban az orosz költségvetésből finanszírozott RT hírtelevízió angol nyelvű csatornáján elindította Politicking with Larry King című talk showját. Az új médiától sem idegenkedik, lelkes twitterezőként osztja meg gondolatait a világgal.

Kapcsolódó Cikkek