2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb Zalaegerszeg

Láthatatlan vacsora

Láthatatlan vacsora címmel szervezett programot a megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület. A különleges élményt nyújtó eseményen mintegy harmincan, köztük sportolók és közalkalmazottak falatoztak úgy, hogy semmit sem láttak.

A rendezvény célja az volt, hogy saját tapasztalatokra építve mutassák be a látássérültek és a vakok mindennapjait, így saját élmény alapján szerezhettek a résztvevők olyan tapasztalatokat, hogy milyen borzasztó is tud lenni, amikor a legfontosabb érzékszervünket, a látásunkat veszítjük el, így kell közlekednünk, öltözködnünk, ennünk, élnünk. Teljesen más vakon születni, mint elveszteni a látást. Ha valaki vakon születik vagy gyermekként vakul meg, akkor a vakság természetessé, magától értetődővé válik, viszont minél később történik, az adaptáció annál nehezebb feladat.


A látásvesztés traumája egy egész életre szóló testi, pszichés, egzisztenciális, vagyis teljes veszteség. Az egyén számára ugyanolyan veszteséget okoz, mintha valakit elveszített volna. Ez a valaki a látó énje volt. Trauma, stigmatizáció és az identitás problémája szorosan összetartozik a vakság feldolgozásában. Énképünk nagyban függ a szociális normáktól és a környezetünk ránk adott reakcióitól, így a környezet sztereotípiái és szánalma csak tovább erősíti a kirekesztettség érzését, a sajnálatot a legtöbben köszönik, de nem kérik, helyette inkább az elfogadásra és a „teljes emberként” való kezelésre vágyik legtöbbjük.

Nagyon fontos, hogy akár érzékenyítő programokon keresztül látók és nem látók közelebb kerülhessenek egymáshoz, így ha segítséget kell nyújtani vakok részére, könnyebben megértik, hogyan tehetik mindezt. A láthatatlan vacsorán az asztalnál három vak és két látássérült is helyet foglalt, akikkel vacsora közben lehetőség nyílt az beszélgetésre. A maradandó élményt nyújtó programot, a tervek szerint jövőre ismét megrendezik.


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.