EUR: 330,58 Ft
CHF: 301,58 Ft
2019. december 05., csütörtök
Vilma

Életmód

Legalább egy évnek kell eltelnie a szülés és az újabb várandóság között

Legalább egy évnek kell eltelnie a szülés és egy újabb várandóság között egy kanadai tanulmány szerint.

“Kutatásunk megállapította, hogy a baba és az anya számára is kockázatos, ha sűrűn követik egymást a terhességek” – mondta Laura Schummers, a kanadai British Columbia-i Egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője.


“Különösen fontos az információ az idősebb nők számára, mivel ők hajlamosabbak kisebb szünetet tartani két várandósság között, gyakran tudatosan” – emelte ki a szakértő.

A Jama Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítéséhez több mint 123 ezer kanadai nő mintegy 148 ezer terhességének adatait elemezték.

A szülésük után kevesebb mint hat hónap alatt ismét gyermeket váró, 35 év feletti váró nők 1,2 százaléka súlyos komplikációkat szenvedett, vagy bizonyos esetekben a szülés előtt, közben vagy nem sokkal utána meghalt.

Egy legalább 18 hónapos szünet esetében a kockázat 0,5 százalékra csökken.

A fiatalabb, 20-34 év közötti nők esetében nincs ez a megnövekedett kockázat, de esetükben a túl hamar bekövetkező újabb terhesség során növekszik a koraszülés lehetősége.

A kutatás nem vizsgálta a komplikációk okait. A tanulmány szerint azok a nők, akik kevesebb mint fél éven belül ismét megfogantak, főként alacsonyabb jövedelműek lakta környezetből származtak, kevésbé törődtek a terhesgondozással és hajlamosak voltak a várandósság alatti dohányzásra.

A tanulmány ugyanakkor még így is korábbi gyermekvállalásra ösztönzi azokat a nőket, akik további gyerekeket szeretnének: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben ugyanis még azt ajánlotta, hogy a következő terhességgel ajánlott 24 hónapot várni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.