EUR: 360,31 Ft
CHF: 340,42 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb Debrecen

Lerakták a teniszközpont alapkövét

Jövő tavaszra készülhet el az új Sportgazdasági-menedzsment és Teniszközpont a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A létesítmény egységei sport- és oktatási funkciókat látnak majd el. A mintegy 860 millió forintos beruházás alapkövét a közelmúltban rakták le.

Az új sportlétesítmény létrehozásának ötlete már felvetődött a város és az egyetem vezetésének 2016 eleji megbeszélésein. A városvezetéshez eljutott magánkezdeményezések kapcsán, fogalmazta meg Papp László, Debrecen polgármestere, hogy egy ilyen központnak az egyetemen lenne a helye. Ezt követően elkészültek a hatásvizsgálatok és tanulmányrajzok, végül a Böszörményi úti campuson, a sportcsarnok mellett jelölték ki a helyszínt.


Bács Zoltán kancellár, Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora, Papp László polgármester és Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja tették le az alapkövet

– A teniszközpont felépítése az egyetem harmadik missziója mellett azt a debreceni sajátosságot is szimbolizálja, hogy a város, az egyetem vezetése és a létesítmény megvalósítói között régóta fennálló együttműködés újabb állomásához érkezett – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Így fog kinézni a teniszközpont

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: az egyetem a városi sportlétesítmény-fejlesztések tekintetében átvette a stafétát az önkormányzattól, az elmúlt években nemcsak egyetemi, hanem városi célokat is kiszolgáló nagyszerű sportlétesítmények jöttek létre. – Nagyon jó törekvés az, hogy Debrecen jövőjéről együtt gondolkodunk. Ha egy ilyen létesítmény létrejön, az nemcsak az egyetem polgárainak fejlődését, tanulását, kellemes időtöltését szolgálja, hanem a városban élők igényét is kielégíti.  A magyar felsőoktatásban egyedülálló a Debreceni Egyetem adottsága és hozzáállása, egyrészt a sportinfrastruktúra területén, másrészt azért, mert az oktatásba is beépíti a sporttal kapcsolatos képzési lehetőségeket – tette hozzá a polgármester.


Négy szabványos méretű, kemény borítású teniszpályát alakítanak ki

A tervezett épület két egységből áll majd, amelyek kapcsolódnak a meglévő tornacsarnokhoz. A háromszintes oktatási rész elsősorban a gazdaságtudományi kar képzéseit szolgálja: tantermeket, konzultációs helyiségeket alakítanak ki az épületben, és itt helyezik el a sportgazdasági és menedzsment tanszék irodáit. A teniszcsarnokban négy szabványos méretű, kemény borítású teniszpálya lesz. A központot mintegy 860 millió forintból, nagyrészt az egyetem saját forrásából, illetve 31 százalék állami támogatással építik fel. A komplexum létrehozásához a gazdaságtudományi kar 200 millió forinttal járult hozzá.

Az ünnepi beszédek után letették az új központ alapkövét. A létesítmény várhatóan jövő tavaszra készül el, és mobilpályák telepítésével tollaslabdázásra is használhatják majd. A nyolc külső teniszpályát egy későbbi ütemben építik meg. Az épület nagy rendezvények – így az évek óta a Böszörményi úti campuson rendezett Farmer Expó – befogadására is alkalmas lesz. A létesítmény tervezője a KATERV Kft., a kivitelező a Hunép Universal Zrt. és a Globál Sport Kft.

Kapcsolódó Cikkek