EUR: 322,01 Ft
CHF: 284,15 Ft
2018. november 13., kedd
Szilvia

Egyéb Debrecen

Lerakták a teniszközpont alapkövét

Jövő tavaszra készülhet el az új Sportgazdasági-menedzsment és Teniszközpont a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A létesítmény egységei sport- és oktatási funkciókat látnak majd el. A mintegy 860 millió forintos beruházás alapkövét a közelmúltban rakták le.

Az új sportlétesítmény létrehozásának ötlete már felvetődött a város és az egyetem vezetésének 2016 eleji megbeszélésein. A városvezetéshez eljutott magánkezdeményezések kapcsán, fogalmazta meg Papp László, Debrecen polgármestere, hogy egy ilyen központnak az egyetemen lenne a helye. Ezt követően elkészültek a hatásvizsgálatok és tanulmányrajzok, végül a Böszörményi úti campuson, a sportcsarnok mellett jelölték ki a helyszínt.


Bács Zoltán kancellár, Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora, Papp László polgármester és Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja tették le az alapkövet

– A teniszközpont felépítése az egyetem harmadik missziója mellett azt a debreceni sajátosságot is szimbolizálja, hogy a város, az egyetem vezetése és a létesítmény megvalósítói között régóta fennálló együttműködés újabb állomásához érkezett – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Így fog kinézni a teniszközpont

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: az egyetem a városi sportlétesítmény-fejlesztések tekintetében átvette a stafétát az önkormányzattól, az elmúlt években nemcsak egyetemi, hanem városi célokat is kiszolgáló nagyszerű sportlétesítmények jöttek létre. – Nagyon jó törekvés az, hogy Debrecen jövőjéről együtt gondolkodunk. Ha egy ilyen létesítmény létrejön, az nemcsak az egyetem polgárainak fejlődését, tanulását, kellemes időtöltését szolgálja, hanem a városban élők igényét is kielégíti.  A magyar felsőoktatásban egyedülálló a Debreceni Egyetem adottsága és hozzáállása, egyrészt a sportinfrastruktúra területén, másrészt azért, mert az oktatásba is beépíti a sporttal kapcsolatos képzési lehetőségeket – tette hozzá a polgármester.


Négy szabványos méretű, kemény borítású teniszpályát alakítanak ki

A tervezett épület két egységből áll majd, amelyek kapcsolódnak a meglévő tornacsarnokhoz. A háromszintes oktatási rész elsősorban a gazdaságtudományi kar képzéseit szolgálja: tantermeket, konzultációs helyiségeket alakítanak ki az épületben, és itt helyezik el a sportgazdasági és menedzsment tanszék irodáit. A teniszcsarnokban négy szabványos méretű, kemény borítású teniszpálya lesz. A központot mintegy 860 millió forintból, nagyrészt az egyetem saját forrásából, illetve 31 százalék állami támogatással építik fel. A komplexum létrehozásához a gazdaságtudományi kar 200 millió forinttal járult hozzá.

Az ünnepi beszédek után letették az új központ alapkövét. A létesítmény várhatóan jövő tavaszra készül el, és mobilpályák telepítésével tollaslabdázásra is használhatják majd. A nyolc külső teniszpályát egy későbbi ütemben építik meg. Az épület nagy rendezvények – így az évek óta a Böszörményi úti campuson rendezett Farmer Expó – befogadására is alkalmas lesz. A létesítmény tervezője a KATERV Kft., a kivitelező a Hunép Universal Zrt. és a Globál Sport Kft.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jövőd a tét!

  Jövőd a tét!

  A „Jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást a közelmúltban rendezték meg a Messzi István Sportcsarnokban. Az általános iskolás gyerekek nem ismerik a szakmák tartalmát, de általában határozott véleményük van arról, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni.

 • A hősök neve az égbe kiállt

  A hősök neve az égbe kiállt

  1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke.

 • Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  A jobbikos városvezetés ad hoc alapon működteti a várost, nincs jövőképük, ezért egyetlen cég késleltetett adóbefizetése miatt már kétségbeestek. Közben sok millióba kerülő politikai állást tartanak fenn.