2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld

Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét

Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét szombaton, a beruházást a nemzeti kastély- és várprogram keretében finanszírozzák.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hangsúlyozta, Magyarország jövője akkor biztosított, ha 20-30 éves távlatban a térség vezető államává és Európa egyik legélhetőbb országává tud válni. Ehhez szükséges a családtámogatás, a gazdaságfejlesztés és a kultúra támogatása, a múlt értékeinek megőrzése és átadása a jövő számára. Erre a gondolatra építve hozta létre a kormány a nemzeti kastély- és várprogramot hatvanmilliárd forintos kerettel, húsz kastély és 19 vár megújítására országszerte – mondta az államtitkár.


Úgy fogalmazott: a program “nem kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról”.

Tuzson Bence kitért arra is, hogy a mosonmagyaróvári várban működik a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kara; az agrár-felsőoktatási képzés idén kétszáz éves a városban, amely a magyar agrár felsőoktatás bölcsője.


Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az alapkő a megújulás alapköve, amire fel lehet építeni a 21. század agráriumát és meg lehet találni a vár 21. századi szerepét, hogy minél több kiművelt gazdászt képezzen.

A miniszter megköszönte a kormánynak a támogatást, amellyel új lehetőséget ad az agrárium és a város számára is. “Sikeres, kiművelt gazdászfők nélkül nincs sikeres agrárium”, és ebben élen kell, hogy járjon a város ma is – fűzte hozzá.

Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a mosonmagyaróvári vár az egyetlen épület Magyarországon, ahol felsőoktatás folyik.

A megújítás keretében a földszinten interaktív vártörténeti, intézménytörténeti, valamint élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállítást rendeznek be. Kialakítanak a várudvaron egy közösségi teret, ahol kulturális rendezvényeket tartanak, lesz konferenciaterem és ajándékbolt. Mindezek mellett részben felújítják a homlokzatot, infópontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató teret alakítanak ki.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, a fejlesztéssel azt a védelmi funkciót, amit a vár a középkorban betöltött, most újraértelmezik, s egyfajta szellemi védelem helyévé teszik az épületet.

Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangoztatta, hogy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb és legjelentősebb helyi beruházása a vár felújítása, s a kialakítandó turisztikai központ a térség turisztikai zászlóshajója lehet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek