2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Belföld

Levágta a lábát a vonat – 10 milliót ítéltek a biztosítási csalással vádolt Sándornak

Több mint tíz és fél millió forint kártérítést ítélt a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a nyírkátai informatikusnak, aki négy éve megcsúszott a peronon, beesett a vonat alá, és mindkét lábát levágták a kerekek. A biztosító arra hivatkozva nem fizetett, hogy az utas öngyilkos akart kenni. A férfi 13 másik biztosítótársaságot is perel, összesen 400 millió forintra tart igényt.

Cs. Sándor informatikus nevét akkor kapta fel a sajtó, amikor 2014-ben híre ment, hogy közel egymilliárd forintos baleset-biztosítást kötött 14 biztosítótársasággal, majd hat hónappal később Nyírcsászáriban mindkét lábát levágta a vonat. Az ügyben szimatoló magánnyomozók – a koronatanúnak kikiáltott Sz. Csaba mozdonyvezető vallomására hivatkozva – azt állították, hogy nem baleset történt, hanem a férfi szándékosan bemászott a vonat alá, így biztosítási csalás történt. Erre hivatkozva a biztosítók nem fizettek Sándornak.


A nyírcsászári vasútállomáson történt a baleset

A masiniszta a mostani ítélet szerint a bíróságon azt adta elő, hogy tulajdonképpen a vallomása során mindvégig abból indult ki, hogy a felperes öngyilkos akart lenni, mert ha valaki a vonattal érintkezik, azt biztos, hogy öngyilkossági szándék vezérli. Ebből indult ki, minden alkalommal így tette a vallomását, ugyanakkor azt elismerte a bíróságon, hogy pontosan nem látta, hogyan történtek az események. Azt látta, hogy eltűnt az alperes, „függőlegesből vízszintes lett”, furcsa mozgást látott, de nem tudta pontosan megmondani, hogy mi volt az.

„Dehogy akartam öngyilkos lenni, a szakértők is megerősítették, hogy a nyírcsászári vasútállomás peronján üvegtörmelék volt, amelyen megcsúsztam, ezért estem az utolsó vagon alá. Elégedett vagyok az ítélettel, de ez csak az első csata volt, amit most megnyertem. Majd sorban jön a többi is. Abban bízom, hogy decemberben a másik 13 biztosítótársaság ellen indult perem is lezáródik, és megkapom a kártérítést” – nyilatkozta a Lokálnak Cs. Sándor.


Az ítélet szerint Cs. Sándor teljesen életszerűen, hihetően írta le a baleset körülményeit. A bal lábát megvágta az üveg, a jobb lábával megcsúszott, miközben egy nehéz, súlyos táskát cipelt. Olyan gyorsan történtek a dolgok, hogy tulajdonképpen arra sem emlékszik, hogyan került a vonat alá, csak arra, hogy próbált kimászni, és az üvegtörmelékek megvágták. A felesége tudta, hogy mindig van nála gumipók, ezért tudta azt megtalálni a táskájában, és tudta a baleset után elkötni a lábát.

A bíróság több szakértőt is meghallgatott, akik szintén Cs. Sándornak adtak igazat.

„A bíróság ezen bizonyítékokat egyesével és együttesen megvizsgálva és mérlegelése alapján arra az álláspontra jutott, hogy az alperes (a biztosító) nem tudta kétséget kizáróan bebizonyítani azt, hogy a felperes (Cs. Sándor) szándékos magatartásával okozta a balesetet” – olvasható a nem jogerős ítéletben.

Az ügyben több bírósági eljárás is folyik. Egyrészt Cs. Sándor indított kártérítési pereket a neki nem fizető biztosítók ellen. Ezek egyikében született a fenti ítélet. Másrészt Cs. Sándort biztosítási csalás kísérletével vádolják, ez a büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folyik.

Cs. Sándor most abban bízik, hogy a mostani ítélet abban az ügyben is fordulatot jelenthet, miután állítása szerint a büntetőügyben ugyanazok a tanúk és szakértők tettek vallomást, akik a most idézett polgári perben. Ezért Cs. Sándor felmentő ítéletben bízik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek