2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Egyéb Szombathely

Lezárult a Nagy Háborús Emlékév

Az I. világháború centenáriumát lezáró szentmisét tartottak a székesegyházban. Az istentiszteletet katonai tiszteletadás mellett Székely János megyés püspök és Berta Tibor katolikus tábori helynök közösen celebrálta.

Szombathelyen az országban egyedülállóan Nagy Háborús Emlékév néven rendezvénysorozatot szerveztek. Az önkormányzat támogatásával, vasi katonai hagyományőrző egyesületek és civil szervezetek, továbbá kulturális intézmények, magánszemélyek és nem utolsósorban a Honvédelmi Minisztérium, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével ez idő alatt 112 programot rendeztek.


Szentmisével zárult a négyéves rendezvénysorozat Fotó: CSG

A programsorozat fővédnöke, Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke beszédében hangsúlyozta: diplomaták néhány hetes tárgyalássorozatával megelőzhető lett volna a tragédia, a sokmilliós emberáldozat, a világégés, amely a szarajevói merényletet követte. Szombathely országgyűlési képviselője megemlékezett nagyapjáról, Hende Lajosról is, aki a 83-as gyalogezred bakájaként végigharcolta a négy évet.

Hende Csaba a program fővédnökeként emlékezett meg a háború borzalmairól Fotó: CSG

Az első világháborúban közel 10 millió ember halt meg, és mintegy 20 millióan szereztek sebesüléseket. A legnagyobb veszteséget a Monarchia szenvedte el. A halálozások miatt rengeteg család csonka lett, az árvák és özvegyek számáról még becsült adatok sincsenek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.