EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Életmód

Libakaland újratöltve

„Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” – tartja a mondás. Komoly esély van tehát idén a kőkemény télre a népi hiedelmek szerint a jelenlegi 20-25 fokos novemberi meleget tapasztalva. A libák sorsán azonban az időjárás sem változtat, ezért 2018 novemberében is újratöltjük! A legendák és az ízek jegyben járnak a népszerű Duna-parti óbudai étteremben is ahol tökéletesen őrzik a liba-napi hagyományokat.

A Márton-nap főszereplője

Márton-napja ( november 11.) az őszi munkák befejezésének időpontja. A természet téli pihenőre vonul normális esetben, már ha nincs globális felmelegedés. A hízott libák áldozása a lakomákon, a hagyományok ápolása azonban nem függ a kusza időjárástól. A szárnyasok sorsát a paraszti világ idején pecsételték meg, mikor a cselédek ezidőtájt kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a nyáron felduzzadt állományt a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Szép szokás, ma is mindenki elfogadna egy ilyen adományt a fizuja mellé. Az is igaz, akkor még átlagos eledelnek számított a libákból készült étel. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral volt szokás koccintani. A liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldtek mindig a helyi papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

Szent Márton legendájának több változata is ismert. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, aki életét az Istennek és az emberek megsegítésének áldozta. Egyszer egy libaólban próbált elrejtőzni, miután jótetteit látva püspökké akarták választani. A libák hangos gágogása végül leleplezte és így nem menekülhetett a püspöki tisztségtől. De Szent Mártont már a honfoglalás előtt is tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa.


1171-ből származik az első írásos beszámoló a Márton-napi liba-lakomáról. Sőt a szokás gyökerei még régebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.

A hízott liba a gazdaságból hosszú utat tesz meg évről-évre azért, hogy saját ünnepnapján hősi halált haljon és beteljesítse az elvárásokat, vagyis boldoggá tegye a gyomrunkat. A mai modern gazdaságokban nem tizedelik a libákat, nem osztogatják jutalomként, de a lakoma kötelező. Ezen a novemberi hétvégén ezért illik egy jó libamenüvel a hagyományok előtt tisztelegni.


A magyar libamáj a világ egyik legnépszerűbb hazai különlegessége, az ínyencek kedvence. Az óbudai Rozmaring Kertvendéglő séfje azonban más különleges libás falatokkal is elkápráztatja a vendégeket. A háziasszonyok által otthon is könnyen elkészíthető töltött libanyak receptjét velünk is megosztotta, hogy liba-kalandot otthon is élvezhessük.

Töltött libanyak Rozmaring-módra

Darált libahúsból, kenyérből és tojásból tölteléket készítünk. Ízesítjük sóval, borssal, majoránnával, fűszer paprikával és petrezselyemmel. A libanyakat megtöltjük az elkészített töltelékkel, végeit madzaggal összekötjük. Sütőben 160-170° C-on megsütjük.

Szabó Lajos, a Rozmaring Kertvendéglő tulajdonosa pedig elárulta, mitől különleges az immár 27. éve hagyományosan november 8. és 11. között megrendezett libanapi falatozás. A vidéki gazdaságban személyesen választja ki az arra érdemes hízott jószágokat, és szálltja az étterembe. Különös gonddal porciózza a séffel közösen a tökéletes „alkatrészeket” amelyek végül tálalásra kerülhetnek. Minden évben új és egyedi ízkombinációkkal bolondítják a libák húsát, mivel számtalan törzsvendégük miatt nem készíthetnek minden évben hasonló fogásokat. Így elmondhatjuk a szárnyasok boldogan áldozzák fel magukat az óbudai vendégek tényér-oltárán.

A liba-napi speciális fogások látványos elkészítését Szabó Lajos séfként is bemutatja, érdemes tanulni:

Rozmaring

Gepostet von Rozmaring Kertvendéglő és Étterem am Sonntag, 5. Dezember 2010

A vendéglős a babonára alapozva és saját marketing felfogása szerint várja vendégeit a Liba-kalandra.

– Ha a valaki nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog tartja a mondás, és ezt azért senki nem meri megkockáztatni, hogy ne jöjjön el hozzánk ezen a hétvégén – vallja. Szabó Lajos vidám figura, neki elhisszük, hiszen évtizedek óta szórakoztatja az óbudai Duna-parton a vendégeket. Ő még az a klasszikus vendéglátós, aki nemcsak a gasztronómiai élményeket részesíti előnyben, de a vendégekkel is baráti, személyes kapcsolatot alakít ki.

További receptek, és a Márton-napi menü: http://www.rozmaringkertvendeglo.hu

Rozmaring étterem lúdkása receptje:

A belsőséget, szívet, nyakat, zúzát, babérleveles sós vízben félig puhára főzzük. Zöldborsóval, vágott gombával, sárgarépával, fehér répával, zellergumóval tovább főzzük. Mielőtt teljesen megpuhulna, összefőzzük jázmin rizzsel. Ízesítjük sóval, majoránnával szerecsendióval, petrezselyemmel és fokhagymával.

 

Kapcsolódó Cikkek