2020. április 09., csütörtök
Erhard

Egyéb Zalaegerszeg

Magánterületeken bujkálnak a hajléktalanok

Elkezdődött a krízisidőszak, és hatályba lépett az új törvény. Kardos T. Ádám, a zalaegerszegi Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szakmai vezetője elmondta, az utcai szolgálatok átálltak délutáni üzemmódba, ami azt jelenti, hogy 18-tól 22 óráig nyújtanak segítséget a kint élőknek és a rászorulóknak. Jelenleg 50 férőhelyen tudnak ellátást biztosítani a hajléktalanoknak, ám szeretnék további 20-szal növelni a szálló kapacitását, sikeres pályázat esetén még az idén elkezdenék az ehhez szükséges szociális helyiségek kialakítását.

Arra a kérdésre, hogy az új jogszabály életbe lépése miatt lát-e változást, elmondta, hogy csak minimális mértékben emelkedett az utcáról betérők száma. Zalaegerszegen eddig még senkit sem kellett figyelmeztetni vagy börtönbüntetésre ítélni. Tapasztalatai szerint az utcán élők többsége – akik körülbelül 40-en vannak – nem közterületen húzza meg magát, hanem elbújik magánterületeken, azaz elhagyott pincékbe, lakatlan házakba vackolódik be. Ha pedig mégis közterületen tartózkodnak, akkor olyan helyet keresnek, ahol nincsenek szem előtt, így gyakorlatilag szinte láthatatlanok, de a szolgálat megpróbálja feltérképezni őket, hogy segíthessen. Kardos T. Ádám kiemelte, hogy a legtöbb hajléktalan önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe, minimális a renitens, normaszegő, garázda, zaklató koldulásból az utcán élő ember. Azoknak a száma is minimális, akik alkoholos befolyásoltság alatt állva tartózkodnak közterületen, az a tapasztalata, hogy ez sokkal jellemzőbb a társadalom más rétegeire, például akik a kocsmákból kifelé jövet dülöngélve zavart keltenek. A gondozási központ feladata az, hogy védőhálóként óvja az utcán élőket, hogy ne kerüljenek olyan veszélyhelyzetbe, amely egészségkárosodást okozhat, mint például az éhezés, kihűlés, fagysérülés. Kitért arra, hogy az egészségügyi problémáikat is kezelik, és amennyiben betartják a szabályokat, szállást és élelmet biztosítanak számukra. A rászorulók segítése és ellátása nem egyszemélyes feladat, a lakosság segítségére, figyelmére is nagy szükség van. A társadalom akkor tudja a legtöbbet tenni, hogy ha bajt észlel, például lát valakit, aki az utcán él és segítségre szorul, értesíti a regionális diszpécserszolgálatot. Zalaegerszegen ezt a 92/323-000 számon teheti meg. Emellett a közterületeken járőröző szociális munkásoktól is lehet segítséget kérni.


 

A szállón várják a szabályokat betartó nélkülözőket

Tisztálkodásra is van lehetőség

Jelenleg van elég férőhely

A szociális munkásoktól is lehet segítséget kérni

A szociális munkások segítséget nyújtanak a rászorulóknak az utcán

Fedél, meleg, biztonság várja az éjjeli menedékhelyen a fedél nélkülieket

A hajléktalanszálló folyosója

Az ágyak várják az utcán élőket

Kapcsolódó Cikkek

  • Miskolc összefogott

    Miskolc összefogott

    „Miskolc valóban összefog! – adta hírül örömmel dr. Alakszai Zoltán önkormányzati képviselő, milyen sokan csatlakoztak a „Koronavírus – Segítsünk egymásnak!

  • Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Nem csak a diákok, a tanárok élete is átalakult. Otthonról oktatnak, sőt, mint kiderült, még többet is vállalnak a kötelezettségüknél. Jó példa a társadalmi szerepvállalásra a gyáli Molnár házaspáré.