EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Zalaegerszeg

Magánterületeken bujkálnak a hajléktalanok

Elkezdődött a krízisidőszak, és hatályba lépett az új törvény. Kardos T. Ádám, a zalaegerszegi Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szakmai vezetője elmondta, az utcai szolgálatok átálltak délutáni üzemmódba, ami azt jelenti, hogy 18-tól 22 óráig nyújtanak segítséget a kint élőknek és a rászorulóknak. Jelenleg 50 férőhelyen tudnak ellátást biztosítani a hajléktalanoknak, ám szeretnék további 20-szal növelni a szálló kapacitását, sikeres pályázat esetén még az idén elkezdenék az ehhez szükséges szociális helyiségek kialakítását.

Arra a kérdésre, hogy az új jogszabály életbe lépése miatt lát-e változást, elmondta, hogy csak minimális mértékben emelkedett az utcáról betérők száma. Zalaegerszegen eddig még senkit sem kellett figyelmeztetni vagy börtönbüntetésre ítélni. Tapasztalatai szerint az utcán élők többsége – akik körülbelül 40-en vannak – nem közterületen húzza meg magát, hanem elbújik magánterületeken, azaz elhagyott pincékbe, lakatlan házakba vackolódik be. Ha pedig mégis közterületen tartózkodnak, akkor olyan helyet keresnek, ahol nincsenek szem előtt, így gyakorlatilag szinte láthatatlanok, de a szolgálat megpróbálja feltérképezni őket, hogy segíthessen. Kardos T. Ádám kiemelte, hogy a legtöbb hajléktalan önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe, minimális a renitens, normaszegő, garázda, zaklató koldulásból az utcán élő ember. Azoknak a száma is minimális, akik alkoholos befolyásoltság alatt állva tartózkodnak közterületen, az a tapasztalata, hogy ez sokkal jellemzőbb a társadalom más rétegeire, például akik a kocsmákból kifelé jövet dülöngélve zavart keltenek. A gondozási központ feladata az, hogy védőhálóként óvja az utcán élőket, hogy ne kerüljenek olyan veszélyhelyzetbe, amely egészségkárosodást okozhat, mint például az éhezés, kihűlés, fagysérülés. Kitért arra, hogy az egészségügyi problémáikat is kezelik, és amennyiben betartják a szabályokat, szállást és élelmet biztosítanak számukra. A rászorulók segítése és ellátása nem egyszemélyes feladat, a lakosság segítségére, figyelmére is nagy szükség van. A társadalom akkor tudja a legtöbbet tenni, hogy ha bajt észlel, például lát valakit, aki az utcán él és segítségre szorul, értesíti a regionális diszpécserszolgálatot. Zalaegerszegen ezt a 92/323-000 számon teheti meg. Emellett a közterületeken járőröző szociális munkásoktól is lehet segítséget kérni.


 

A szállón várják a szabályokat betartó nélkülözőket

Tisztálkodásra is van lehetőség

Jelenleg van elég férőhely

A szociális munkásoktól is lehet segítséget kérni

A szociális munkások segítséget nyújtanak a rászorulóknak az utcán

Fedél, meleg, biztonság várja az éjjeli menedékhelyen a fedél nélkülieket

A hajléktalanszálló folyosója

Az ágyak várják az utcán élőket

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.