2019. augusztus 20., kedd
István

Tech

Magyar app segíti a látássérülteket

Ingyenes applikációt dolgoztak ki a magyar egyetemen a látássérültek mindennapos tájékozódásának segítésére. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán  2009-ben indult Magyar Bionikus Látásközpont  kiemelt területnek tekinti a látással kapcsolatos kutatásokat. 

Dr. Roska Tamás akadémikus kezdeményezésére jött létre a kísérleti labor nevéhez fűződő LetSee elnevezésű bionikus szemüveg megalkotása. A fejlesztés jelenleg egy mobilalkalmazásként érhető el, amely ingyenesen letölthető a letseeapp.com oldalról. – A felismerésben és tájékozódásban segítő megoldás a gyengénlátó emberektől kezdve a súlyos látáskárosodással élőkig mindenkinek nagy segítség lehet a mindennapokban – fogalmazott dr. Karacs Kristóf egyetemi docens, a Magyar Bionikus Látásközpont egyik vezetője.


A kutató szerint a magyar fejlesztés nemcsak a papírpénzek, bankkártyák, valamint a színek felismerésében, de – a közlekedési eszközök járatszámának felismerése, a táblák és piktogramok, illetve a gyalogos-átkelőhelyek azonosítása révén – az utcai tájékozódásban is nagy segítséget jelent felhasználója számára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok

    Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok

    Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok, az eddig papíron zajló, döntően személyes megjelenést igénylő ügyintézést átterelve a digitális térbe – hívta fel a figyelmet a Netlock hitelesítésszolgáltató közleményében.

  • Az űrbe megy Fedor, a robot

    Az űrbe megy Fedor, a robot

    A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség honlapján adott közre egy képet a FEDOR (Final Experimental Demonstration Research) nevű humanoid robotról, amelyet tesztelnek a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2019.