EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb Dunaújváros

Magyar vadász Afrikában

Nagyszabású dokumentumfilm készül az egyik legismertebb magyar Afrika-utazó és vadászíró, gróf Széchenyi Zsigmond életéről. A gróf életét egy új szemszögből mutatja be a film, az alkotók munkáját segíti többek közt a Magyar Természettudományi Múzeum és a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum.

A készülő film gróf Széchenyi Zsigmond életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be. Erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott. Az utazás állami megbízásból egy állatgyűjtő expedíció volt, amely a Nemzeti Múzeum „56-os” forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítás anyagának pótlására szolgált.


– Célunk, hogy megmutassuk, meg tudunk maradni embernek az embertelenségben. Mint kamasz kezdtem el olvasni gróf Széchenyi Zsigmond könyveit, és mint mindenkit, elvarázsolt a stílusa és az ott megjelenített világ. Akkor persze még azt hittem, nagyon egyszerű lesz ugyanezt csinálni, ugyanazokat a dolgokat átélni. Aztán sok tucat Afrika-szafari után, a Denaturált Afrika című könyvét újraolvasva ötlött az eszembe, hogy azt a megélt és előrevetített változást, amin Afrika egésze és kiemelten Kenya keresztül ment, újra kéne vizsgálni. Különös apropója lett a tervezésnek, hogy idén a gróf születésének 120. évfordulója volt – mondta el Vágvölgyi Bence, a film ötletgazdája a Lokál Extrának.

A film emléket állít a gróf munkásságának, és felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára

– Amikor ő élt, teljesen mások voltak a feltételek, az életkörülmények és a világnézet. Az első világháborút követően egy rendkívül egzotikus világba vitte el az olvasóit. Kezdetben természetesen idolként tekintettem rá, aztán ahogy beleástam magam kicsit az életébe, inkább az életének emberi oldalát kezdtem nézni. A filmben is ez kap hangsúlyt, nem kifejezetten a vadászt, sokkal inkább az embert próbáljuk megmutatni – magyarázta Vágvölgyi Bence.


Vágvölgyi Bence egy afrikai krokodillal

– 2018 augusztusában a filmes stábunkkal végigjártuk Széchenyi gróf ikonikus szafariútvonala által érintett tájakat, és számos szálláshelyet. Az állatvilág és a városiasodó környezet változásának sokszor lehangoló eredménye már Széchenyi könyvében is megjelent és mi ezt hatványozottan tapasztaltuk – hangsúlyozta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, a film vezető producere, aki személyesen részt vesz a forgatásokon és a kutatómunkában is.

– Lenyűgözően szép természeti felvételeket tudtunk rögzíteni, de közben láttuk az afrikai változások és a rohamosan terjedő civilizáció árnyoldalát is – nyilatkozta Lajos Tamás producer.

Gróf Széchenyi Zsigmond

1898-ban született Nagyváradon és 1967-ben hunyt el Budapesten. Vadászként, utazóként és íróként is számon tartották. A grófot 1951-ben kitelepítették egy alföldi tanyára, ahol anyaggyűjtést folytatott későbbi tudományos munkáihoz.

Kapcsolódó Cikkek