2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Magyarország és Szlovénia között egyetértés van a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságában

A Nyugat-Balkán békéje, biztonsága mind Magyarország, mind Szlovénia számára elengedhetetlenül fontos – emelte ki a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Benkő Tibor elmondta: előző nap Karl Erjavec szlovén védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésén kiemelt téma volt az illegális bevándorlás. Egyetértettek abban, hogy minden országnak saját magának kell gondoskodnia a határainak védelméről, s ezzel együtt a schengeni külső határt is meg kell védenie. A szlovén védelmi miniszter elismerően szólt a magyar katonák és rendőrök határvédelmi feladatairól, s közölte: Szlovénia is fejleszti haderejét – tette hozzá.


A honvédelmi miniszter felidézte: a magyar katonák a kezdetektől, 2015-től több ezer katonával vettek részt a magyar határok védelmében. Július óta kevesebb katona van a határon, de több mint 2 ezer katona most is készenlétben van, s ha szükséges, rövid időn belül a határ mentén lesz.

Benkő Tibor elmondása szerint szlovén kollégájával abban is egyetértettek, hogy Szerbia és Montenegró európai uniós csatlakozását elő kell segíteni. Az Európai Unió 2025-öt jelölte ki céldátumként a két ország csatlakozására, Magyarország viszont határozottan azt szorgalmazza, hogy ez sokkal előbb, és sokkal gyorsabban valósuljon meg – jelentette ki a honvédelmi miniszter.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Rendkívüli események nélkül zajlanak az augusztus 20-ai rendezvények Budapesten, a programokra rekord számú látogatót várnak – közölte Kovács Zoltán államtitkár, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Magyar ízek utcájában tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.