2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb Békéscsaba

Már most készülnek a 2019-es pálinkafesztiválra

Jövőre április 12. és 14. között, immáron jubileumi, 20. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a „Brillante – 2019 Hungarian Spirits Award”-t, amelyre kereskedelmi főzdék pálinkáit, valamint bérfőzetők és magánfőzők párlatait határon innen és túlról várták a megmérettetés szervezői.


A verseny előkészületeihez szorosan hozzátartozik a zsűritagok felkészítése. A számukra tartott november 15-én Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, pálinka sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, a verseny igazgatója pálinkabírálati tréninget és vizsgát. A tréningre meghívásos alapon érkeztek a későbbi lehetséges zsűritagok. – Ezen a felkészítőn mi senkit nem tanítunk meg bírálni, ez arra van, hogy egy kicsit összehozzuk a csapatot, és felfrissítsük azokat a dolgokat, amiket ilyenkor tudni kell – mondta el Lovassy György, majd hozzátette: bár a legtöbb bíráló pálinkafőző is, tehát ebben az időszakban gyakorolnak éppen eleget.

Egy teljes bírálatot is végig kellett csinálniuk a tréning résztvevőinek
MTI Fotó: Krizsán Csaba/Illusztráció

A memória serkentésére például olyan feladatokat kaptak a leendő zsűritagok, hogy egy illatolás alapján fel kellett ismerjék, milyen gyümölcsből készült az adott minta. Később a nap folyamán ismét visszakapták azt a poharat, ezzel is tesztelhették magukat. Természetesen egy teljes bírálatot is végig kellett csinálniuk, ezzel a szervezők számára derült ki, éppen milyen szinten vannak. Egy-két fajtajelleget is bemutattak, almákból, cseresznyéből, meggyből, szilvákból, szőlőből. Utóbbi kettőt nevezik a leggyakrabban a párlatversenyre.


A szervezők minden évben azon dolgoznak, hogy egy nagyon jó versenyt hozzanak létre: korrekt bírálatot és tükröt mutassanak a pálinkafőzőknek. A következő megmérettetés újdonsága, hogy azok a kereskedelmi forgalomban lévő párlatok, amelyek saját kategóriájukat megnyerték, felterjesztésre kerülnek a Kiváló Magyar Termék díjra. Ez egy nagy elismerés minden készítőnek.

A verseny előkészületeihez szorosan hozzátartozik a zsűritagok felkészítése

Pataki Attila, az egyik résztvevő maga is főzdéket üzemeltet Fejér megyében, és néhány évvel ezelőtt azzal a céllal érkezett először egy ehhez hasonló tréningre, hogy még jobb pálinkákat készíthessen. Azóta elvégezte a bírálói tanfolyamot és rendszeresen hívják zsűrizni különböző versenyekre. Pályája során találkozott már például gyömbérből készült párlattal, ami igazán meglepte az érzékeit. Magát a fesztivált igen színvonalasnak látja, folyamatosan fejlődik, szívesen vesz részt rajta évről évre.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.