EUR: 320,13 Ft
CHF: 280,58 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Hódmezővásárhely

Márton-napi vigasság a tanyamúzeumban

Néptánccal, mulatozással, egy új kiállítási rész megnyitásával és az elmaradhatatlan libatorral spékelték meg Márton-napját. A Kopáncsi Tanyamúzeumban így vettek revansot a gágogó népségen, amiért elárulták a későbbi szentet.

„Aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezni fog”.  Talán mindenki ismeri ezt a népszokást, de hogy pontosan mi az eredete nem árt tisztázni. A hagyomány két okra vezethető vissza. Az egyik tulajdonképpen egy történet, amely Szent Márton alakjához kapcsolódik. Ugyanis a későbbi Szent Mártont, amikor tours-i püspökké akarták avatni Franciaországban, elbújt, mert olyan szerény volt, hogy nem akarta vállalni ezt a tisztséget. Márton egy libaólban bújt el, de a szárnyasok elárulták.


Számos formában fellelhető volt a liba a Márton-napi vigasságon

Egy prózaibb magyarázat is húzódik a népszokás mögött. A liba hizlalása a XIX. századi Magyarországon már nagyon elterjedt volt. Ez a munka november elejére ért be, és ekkor már le lehetett vágni ezeket az állatokat – tudtuk meg Terendi Viktória néprajzkutatótól, aki azt is elmondta, hogy a hagyományos libából készült ételek közé tartozott, tartozik ma is a ludaskása (ezen a rendezvényen is felkínálták ezt), de pecsenyének is gyakran megsütötték.

Terendi Viktória néprajzkutató

Nemcsak az ételek kapnak nagy hangsúlyt Márton napján, hanem a régiek az időjárásra is következtettek a jeles nap eseményeiből. Azt tartották, ha Márton fehér lovon jött, akkor enyhe telük lesz, ha pedig barna lovon, akkor kemény lesz a tél. Jelenleg úgy néz ki, hogy Márton napján sem a hó, sem az eső nem esett, így az elkövetkezendő időjárásra nem nagyon tudunk következtetni.


A gyerekek kedvence a libasimogató volt

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.