EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb Hódmezővásárhely

Márton-napi vigasság a tanyamúzeumban

Néptánccal, mulatozással, egy új kiállítási rész megnyitásával és az elmaradhatatlan libatorral spékelték meg Márton-napját. A Kopáncsi Tanyamúzeumban így vettek revansot a gágogó népségen, amiért elárulták a későbbi szentet.

„Aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezni fog”.  Talán mindenki ismeri ezt a népszokást, de hogy pontosan mi az eredete nem árt tisztázni. A hagyomány két okra vezethető vissza. Az egyik tulajdonképpen egy történet, amely Szent Márton alakjához kapcsolódik. Ugyanis a későbbi Szent Mártont, amikor tours-i püspökké akarták avatni Franciaországban, elbújt, mert olyan szerény volt, hogy nem akarta vállalni ezt a tisztséget. Márton egy libaólban bújt el, de a szárnyasok elárulták.


Számos formában fellelhető volt a liba a Márton-napi vigasságon

Egy prózaibb magyarázat is húzódik a népszokás mögött. A liba hizlalása a XIX. századi Magyarországon már nagyon elterjedt volt. Ez a munka november elejére ért be, és ekkor már le lehetett vágni ezeket az állatokat – tudtuk meg Terendi Viktória néprajzkutatótól, aki azt is elmondta, hogy a hagyományos libából készült ételek közé tartozott, tartozik ma is a ludaskása (ezen a rendezvényen is felkínálták ezt), de pecsenyének is gyakran megsütötték.

Terendi Viktória néprajzkutató

Nemcsak az ételek kapnak nagy hangsúlyt Márton napján, hanem a régiek az időjárásra is következtettek a jeles nap eseményeiből. Azt tartották, ha Márton fehér lovon jött, akkor enyhe telük lesz, ha pedig barna lovon, akkor kemény lesz a tél. Jelenleg úgy néz ki, hogy Márton napján sem a hó, sem az eső nem esett, így az elkövetkezendő időjárásra nem nagyon tudunk következtetni.


A gyerekek kedvence a libasimogató volt

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.