EUR: 322,00 Ft
CHF: 283,05 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Zalaegerszeg

Meg kell fizetnünk a minőséget!

Nyolc évvel ezelőtt a helyi vendéglátásban működő vállalkozások közös ötleteként született meg először az őszi Zalaegerszegi Sörfesztivál, majd a tavaszi Pálinka és Mangalica Majális gondolata. Olyan rendezvények létrehozását tűzték ki célul, amelyek kicsit különlegesek, nincsenek a környéken, és amelyben helyi vállalkozók, helyi szakemberek tudnak közreműködni.

Az induláskor – akkoriban szokatlan módon – belépőt kellett vásárolni mindazoknak, akik kíváncsiak voltak a programokra és koncertekre. Az első két évben még fizetős volt a rendezvény, mivel nem volt támogatója, aztán a harmadik évtől ingyenessé váltak a kültéri koncertek, bemutatók, idén pedig sokan meglepődve újra azt tapasztalták, hogy a 18 éven felüliektől ismét belépőt szedtek, igaz, csak jelképesen 1000 forintot. Ma már előre látják a felmerülő kiadásokat, ami megint indokolttá tette a fizetést. Ahogy Székedli Bertold, a Zalaegerszeg Gasztronómiájáért Egyesület elnöke fogalmazott, el kellett dönteniük, hogy a minőségből vagy a mennyiségből engedjenek. Végül a minőséget választották, arra törekedve, hogy olyan réteget hozzanak be a fesztiválra, amely valóban fogyaszt és szórakozik, és viselkedni is képes a rendezvényen. A másik indok a költségek emelkedése volt, amit az elmúlt években képtelenség volt kitermelni, azt pedig nem szerették volna, hogy mindezt ráterheljék a bérlőkre, illetve az árusokra, ezzel automatikusan emelve a fogyasztói árakat. A hasonló fesztiválok szervezési költsége nyolc számjegyű összeg, amelynek egy része támogatók segítségével jön össze, másik részét a helyszínen kell „megtermelni”. Városunkban a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok előtti tér a legmegfelelőbb helyszín nagyobb rendezvények megtartására, ráadásul olyan pluszelőnye is van, hogy a látogatók mobil WC helyett higiénikus toalettet használhatnak. A szervezők a későbbiekben is megújulásra törekednek, elsősorban arra, hogy ne csak a koncertekkel, ismert fellépőkkel, hanem érdekes, különleges programokkal vonzzák a látogatókat. Mint Székedli Bertold elmondta, a tervek szerint a tavaszi Mangalica Majálison a részvétel továbbra is ingyenes lesz, csak az októberi sörfesztivál válik fizetőssé.


Sokan csak nézelődnek és nem fogyasztanak, szórakoznak, ezért volt szükség a jelképes összegű belépőre

Tömegeket vonzanak a koncertek, ám a szervezők érdekes programokkal szeretnék bevonzani a látogatókat

Tömegeket vonzanak a koncertek, ám a szervezők érdekes programokkal szeretnék bevonzani a látogatókat

A csarnok előtti tér várhatóan a 2019-es két rendezvény között szépül meg

Sokan csak nézelődnek és nem fogyasztanak, szórakoznak, ezért volt szükség a jelképes összegű belépőre

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Tudomány és szakmaismeret

  Tudomány és szakmaismeret

  Hatodik alkalommal rendezték a Péch Antal szakmai napot, melynek zárásakor kezdetét vette a negyedik alkalommal megrendezett Szakmák Éjszakája.