EUR: 329,45 Ft
CHF: 299,28 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Pécs

Még több férőhelyet biztosítanak a hajléktalanoknak

Még több férőhelyet biztosítanak a hajléktalanok számára Pécsett, miután november 1-jétől megnyíltak azok a krízisszállások, ahol a fedél nélküliek átvészelhetik a téli időszakot.

A város különböző pontjain összesen háromszáz hajléktalannak tudnak szállást biztosítani. Hajdu Krisztián, a Támasz Alapítvány szakmai vezetője hangsúlyozta: ahogy az elmúlt három évtizedben, úgy most is folyamatosan egyeztetnek az önkormányzattal, a rendőrséggel az utcán élők megsegítése érdekében.


Az alkotmánymódosítás hatására pedig még jobban odafigyelnek az utcán élőkre, napi 24 órás szolgálatot látnak el október 15-e óta – tette hozzá Hajdu Krisztián.

A Pécs TV Híradójának nyilatkozó Tengerdy József elmondta: alkalmi munkákból, családi pótlékból és segélyekből él, az alumíniumdobozokat is gyűjti. Mit mondta, több emberről is tud, aki kapna segítséget, mégsem hajlandó azt elfogadni, hiába laknak vagonban, vagy lebontásra váró házban.


Tengerdy József szerint többen nem akarják elfogadni a segítséget

Hajdu Krisztián, a Támasz Alapítvány szakmai vezetője szerint, ha valaki az éjjeli menedékhelyre érkezik, akkor minden tárgyát leltárba veszik, és nem igaz az sem, hogy azért nem mennek be, mert ott meglopják őket.

Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, az állami normatíván felül, évente 50 millió forinttal támogatják a Támasz Alapítvány munkáját. Emellett az elmúlt időszakban két épületet is a rendelkezésükre bocsátottak, hiszen a hajléktalanok helyzetének javítása mindenki érdeke.

– Ki kell mondani azt, hogy az elmúlt időszakban többször volt olyan helyzet a belvárosi területeken, hogy szinte minden padot a hajléktalanok foglaltak el, ez egyébként közegészségügyi problémákat is felvetett. Mindezek mellett a másik fontos célunk az új szabályozással, hogy méltó elhelyezést és körülményeket biztosítsunk azoknak a Pécsett élő rászorulóknak, akik sokszor önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Éppen ezért az új szabályozás arra is lehetőséget biztosít, hogy senki ne fagyjon meg az utcán – mondta Őri László.

Pécsett a rendőrség és a Támasz Alapítvány adatai alapján 57 ember él életvitelszerűen utcán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.