EUR: 329,35 Ft
CHF: 300,45 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb Ózd

Megaberuházásra nézték ki Ózdot

A november 15-ei képviselő-testületi ülésen jelentette be a polgármester, hogy egy német–osztrák konzorcium 90 hektáron fafeldolgozót építene Ózdon, ahol 600 embernek adnának munkát. Vélhetően a jövő évi választások előszeleként négyzetméterenként 50 forinttal csökkentették az éves garázsadót, miközben az ipari méretű épületekét emelték.

Értékes és keresett minőségi termékek, valamint bútorelemek és épületszerkezetek gyártására, biomassza-erőmű építésével hő- és villamos energia termelésére építene fafeldolgozó centrumot a külföldi vállalkozás. Legértékesebb innovatív termékük a bükkből készült szerkezeti elemek lennének, ebből a fafajtából elég sok van Ózd közelében. Előzetes elképzelésük évi kétmillió köbméter fa hasznosításáról szól, ennek negyedét a más országokból behozott fenyő tenné ki.


Biomasszaerőmű építésével hő- és villamos energia termelésére hozna létre fafeldolgozó centrumot egy külföldi vállalkozás városunkban (képünk illusztráció, a Dél-nyírségi Bioenergia Művek Zrt. Szakolyi Biomassza Erőműve látható rajta)
MTI Fotó: Balázs Attila

Riz Gábor országgyűlési képviselő közös ügynek nevezte a munkahelyteremtést, amihez minden lehetőséget meg kell adni, de jól hangzik a 600 fős foglalkoztatás ígérete is. Erdészeti szakemberektől kért véleményt, amelyből kiderült, hogy hazánkban évente kilencmillió köbméter fát termelnek ki. Az Egererdő Zrt. és az Északerdő Zrt., vagyis a térség két legnagyobb állami erdőgazdálkodója egyaránt 200-230 ezer köbmétert értékesít, de van számos erdőbirtokosság és egyéni gazdálkodó is. Soknak találja a napi 175 kamion közlekedését a meglévő úthálózaton, amelyek súlya egyenként 30 tonna. Vasúton csak Miskolc és Felvidék irányába lehet szállítani, ezenkívül a megjelölt terület egy része más cégek tulajdonában van. A befektetőjelölt válaszolt a feltett kérdésekre, majd elvi megállapodás született arról, hogy Ózd önkormányzata örömmel látna egy ilyen beruházást, bár azt területtel és pénzzel nem tudják támogatni.

A garázsadó csökkentése csak a lakosságnak nyújtott mézesmadzag a választások előtt

Az építményadó változtatása kapcsán kialakult egy vita, mert Vitális István képviselő számon kérte az önkormányzat vezetőin az elmúlt négy év semmittevését, ami a pénzügyi beavatkozáshoz vezetett. Szerinte a hozzá nem értés miatt mostanra kiürült a kassza, a garázsadó csökkentése pedig csak a lakosságnak nyújtott mézesmadzag, ami nekik kis tétel, az önkormányzatnak pedig jelentős bevételkiesés. Fürjes Pál (Fidesz) megjegyezte, hogy a cégek nem mennek be a szavazófülkébe, csak a polgárok, tehát az intézkedés már a közelgő választásoknak szól. A többség megszavazta a változtatást.


A testület elé került egy 600 milliós hitelkeret felvétele, ami Janiczak szerint pénzügyi biztonságot jelent, Vitális szerint viszont ezzel tíz évet visszaestek az időben, hiszen a pénzügyi intézkedések elmaradása mellett számos fölösleges kiadás történt. Egyhangú volt a szavazás arról, hogy pályázzanak rendkívüli önkormányzati támogatásra. Újabb vitát a képviselői keret visszatartása váltott ki, amiből Fidrus alpolgármester óvodai rendezvényt támogat, az ellenzéknek pedig az elvégzett beruházásokra sem engedélyezik a kifizetést.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.