EUR: 357,62 Ft
CHF: 338,36 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb Nagykanizsa

Megelőzhető a nagyobb baj

Ma már a hazai háztartások nagyobb részében van szén-monoxid-érzékelő, és a tapasztalatok azt mutatják, ezeken a helyeken jóval kevesebb a rosszulléttel járó esetek száma, mint ahol nincs ilyen berendezés. Ahhoz azonban, hogy a lakástüzek esetében is csökkenteni lehessen a sérülések számát, minél több otthonban lenne célszerű füstérzékelőt is elhelyezni, hiszen egy időben jelző készülék emberéleteket és anyagi javakat menthet meg. Erről beszélt a Lokál Extrának Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szakember elmondta, az elmúlt hat évben tizenhétről csaknem hetven százalékra nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol a mérgező gáz miatt riasztott tűzoltóegység szén-monoxid-érzékelőt talált. A számokból az is kiderül, olyan ingatlanban, amelyben használtak riasztó eszközt, egy ember sem vesztette az életét. A balesetek tehát megelőzhetők, ennek ellenére minden évben áldozatokat szed a mérgező gáz.


– Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és módon telepítsük – tette hozzá a szóvivő. – Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.

Tűzoltók egy szén-monoxid-mérgezés helyszínén. Az érzékelő sokat segíthet (Fotó: ZMKI)

A lakástüzek száma nagyban függ az időjárástól, mondta Cseresnyés Dániel. A statisztikák szerint a fűtési időszakban megemelkedik az ilyen esetek száma, hiszen az emberek több időt töltenek otthon, gyakrabban főznek, és fűteni is kell. Naponta országosan átlag tizenhat lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, a fűtési időszakban azonban akár kétszer ennyi esetnél is be kell avatkozniuk.


A lakástüzek többsége emberi mulasztásra vezethető vissza, amiből viszont az következik, hogy ezek megelőzhetőek lennének. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem üt ki komolyabb tűz, hiszen a lángokat már kialakulásukkor meg lehet fékezni.

– A fűtési szezon kezdetekor fontos a fűtőberendezések és a kémények állapotát felülvizsgálni – tanácsolta a katasztrófavédelmi szóvivő. – Egy elkoszolódott kazán teljesítménye romlik, működése pedig veszélyt jelent. Lényeges, hogy csak olyan tüzelőanyaggal fűtsünk, amelyet a fűtőberendezés gyártója előírt. Emellett a kályhában vagy kazánban tilos háztartási hulladékot égetni, hiszen azzal a környezetet szennyezzük, ráadásul fokozódik a korom- és kátránylerakódás a kémény belsejében, így szűkül a füstelvezető belseje. A kémény belső falára lerakódó és egyre vastagodó kátrány- és koromréteg a fűtés során izzani kezdhet, akár meg is gyulladhat, végső soron kéménytűz alakulhat ki, a lángok pedig hamar továbbterjedhetnek a lakás többi részére is.

Kapcsolódó Cikkek