2020. április 10., péntek
Zsolt

Egyéb Szeged

Megkerülték a Mignont a környékbeliek

Névtelen bejelentő és névtelen tanúvallomások miatt korlátozta az önkormányzat a 32 éve működő Mignon nyitvatartását. Győri Erika cégtulajdonos állítja, kompromisszumra készek lettek volna, ha a környékbeliek megkeresik őket. Nagy veszélybe került a kultikus szegedi vendéglátóhely.

Családok megélhetése múlik most ezen a változtatáson – mondta Győri Erika, a Mignon ügyvezető-cégtulajdonosa kedden. Az ikonikus vendéglátóhelyről múlt héten írta meg a SzegedMa, hogy este 11 órakor kénytelenek bezárni hétköznapokon, hétvégén pedig éjfélkor.


Az önkormányzat által erőltetett nyitvatartással a bevétel 50-60 százaléka esik ki

Lehet, hogy csak egy-két óráról beszélünk, de nagyságrendileg a bevételünk 50-60 százaléka esik ki. Nem beszélve azokról a szerződésbeli kötelezettségeinkről, amelyeket tartanunk kellene, de esélyünk sincs most már – számolt be Erika, aki Szegeden a leghosszabb ideje vezet egyedüli nőként vendéglátóhelyet.

Szeged egy ikonikus vendéglátóhelyéről van szó

Kaptunk egy levelet, hogy névtelen lakossági bejelentés érkezett az önkormányzathoz. Az évek alatt többször is bemérettem már a helyet, az utca jellemzően hangosabb volt, mint az üzlet – idézte fel Erika. – A tanúvallomások alapján sem az derül ki, hogy mi hangosak vagyunk, hanem az utcára panaszkodnak. Azt mondják, hogy a bolt előtt, meg a sarkon hangoskodnak. Itt 32 éve működik a Mignon, de előtte sem pékség vagy könyvtár volt itt, hanem szórakozóhely. Aki a környékre költözik, az esetleg szétnézhet bútorozás előtt. Az esik rosszul, hogy az itt lakók nem kerestek meg, pedig biztos vagyok benne, hogy meg tudtunk volna állapodni velük, megoldást találtunk volna – állítja Erika. A Mignonnál egyébként éjfélig jár az 1-es és a 2-es villamos, de a közelben van a mentőállomás is.


Az óriási bevételkiesés miatt kétségbeejtő helyzet alakult ki az egységben. A vendéglátóhelyen sok felszolgálót és pultost alkalmaznak, hogy így tartsák fenn a kiszolgálás színvonalát és a vendégek kényelmét. – Kitől válhatnék meg? Szakképzetlen munkaerőt nem alkalmaznék, pedig most jön a kiemelt kereskedelmi időszakunk, amikor céges rendezvényeket kellene ellátnunk, emiatt rengetegről lemaradunk – magyarázta a cégvezető.

Amikor az eljárásról értesítettek, akkor azt írták, hogy panaszt tehetünk és mi is vihetünk tanút, de az nem lehet a vendégünk, rokonunk, csak a szemközti ház lakója. Volt, aki jelentkezett is nálunk, hogy őt nem zavarja az üzletünk, nála mérjenek – mondta.

Az utóbbi időkben az eljárás miatt már-már parodisztikus módon próbálták meg elérni, hogy a vendégeik semmiképp ne legyenek hangosak a teraszon vagy a járókelők, nehogy rájuk fogják a zajt. A teraszt este 10-kor zárták. – A lányok kísérték a vendégeket bentről a teraszra, szólogattak nekik, hogy most már be kellene jönni. Mínusz 10 foknál ezt meg lehet csinálni, de plusz 20-nál nem olyan egyszerű, nem értik, hogy miért fontos ez – mondta.

Fogalmunk sincs, hogy jogilag van-e bármilyen lehetőségünk arra, hogy az utcán zajongókat milyen módon vegyük rá, hogy legyenek csendesebbek. Semmi közünk nincs hozzájuk – merült fel Erikában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek