EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Tatabánya

Megkezdődtek a munkálatok a volt Bányakórháznál

Katolikus gimnáziumként születik újjá az egykori Bányakórház. Schmidt Csaba polgármester tájékoztatása szerint a bontási munkálatok három hónapig tartanak.

Elkezdődtek a bontási munkálatok a volt Bányakórházban. Az intézmény katolikus gimnáziumként születik újjá. A kormány 3,5 milliárd forintot biztosított a fejlesztés megvalósítására. Sokan itt születtek vagy itt szülték meg gyermekeiket, így érzelmi értéke is volt az épületnek. Spányi Antal megyés püspök szerint ezt az értéket szeretnék ők is megőrizni. Schmidt Csaba polgármester a helyszínen hangsúlyozta: a bontási munkálatok három hónapig tartanak.


A Bányakórházat a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat építette 1900-ban, ez a megyeszékhely egyik legrégibb középülete. Az ingatlan harminc évig üresen állt, a korábbi tulajdonos megyei önkormányzat többször próbálta értékesíteni, ám közben az épület teljesen leromlott, életveszélyes állapotba került.

A nyolc és négy évfolyamos képzést biztosító leendő katolikus gimnázium a Szent Margit Általános Iskolával közös vezetés alatt működik majd, már jövő ősszel elindítanak egy négy évfolyamos gimnáziumi osztályt az általános iskola termeiben. Az épület a tervek szerint 2020-ban fogadhatja az első tanulókat.

Kapcsolódó Cikkek