EUR: 322,16 Ft
CHF: 283,49 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Külföld

Megkezdődtek az amerikai választások

Megkezdődött a szavazás kedden az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választásokon. A szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújító kongresszusi választásokon a szavazók gyakorlatilag értékelik Donald Trump amerikai elnök eddigi hivatali tevékenyégét, és az eredmény befolyással lesz elnöksége második felére.

A helyi választásokon 36 kormányzó személyéről, alsó- és felsőházak megújításról és számtalan helyi ügyben döntenek.


Elsőként – közép-európai idő szerint 11 órakor – a keleti parti Vermont államban nyitották meg a szavazóhelyiségeket, majd 12 órakor több más keleti parti államban, de a keleti parti időzónában nyíltak meg szavazóhelyiségek 13 órakor is.

A voksolás a szavazókörzetekben helyi idő szerint reggel hét órakor kezdődött meg.


Noha a félidős választásokon a részvétel általában kisebb szokott lenni, mint elnökválasztáskor, sajtókommentárok szerint ezúttal a korai szavazás alapján nagyarányú részvételre lehet számítani, hiszen több mint 31 millióan adták le voksukat előre.

Jelenleg a washingtoni kongresszus mindkét háza republikánus többségű, vagyis mindkét ház a republikánus párti elnököt, Donald Trumpot támogatja. A demokraták abban bíznak – és a felmérések és az előrejelzések is ezt támasztják alá -, hogy többséget szereznek a képviselőházban, és ezzel megakadályozhatják vagy legalább késleltethetik az elnök egyes terveinek megvalósítását. A többség megszerzéséhez a Demokrata Párt képviselőjelöltjeinek 23 bársonyszéket kell elhódítaniuk a republikánusoktól a 435 fős alsóházban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kritikusak az európaiak a migrációval szemben

  Kritikusak az európaiak a migrációval szemben

  Egyértelműen migrációkritikus állásponton van a közép-európai országokban élők többsége – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára 12 közép-európai országban készített közvélemény-kutatásából.

 • Orbán felült az Ázsia expresszre

  Orbán felült az Ázsia expresszre

  Tejüzemet épít Magyarország Kazahsztánban egy közös beruházási alapból. Pekinggel pedig megállapodás köttetett, egy magyar–kínai együttműködési központ létrehozásáról, valamint a magyar baromfikivitelről.

 • Felerősödött az illegális migráció Szlovéniában

  Felerősödött az illegális migráció Szlovéniában

  Felerősödött az illegális migráció Szlovéniában, a hatóságok egy nap alatt 58 illegális határsértőt fogtak el, akik Horvátországból jutottak be Szlovénia területére – közölte a helyi média csütörtökön.