2018. november 18., vasárnap
Jenő

Külföld

Megkezdődtek az amerikai választások

Megkezdődött a szavazás kedden az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választásokon. A szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújító kongresszusi választásokon a szavazók gyakorlatilag értékelik Donald Trump amerikai elnök eddigi hivatali tevékenyégét, és az eredmény befolyással lesz elnöksége második felére.

A helyi választásokon 36 kormányzó személyéről, alsó- és felsőházak megújításról és számtalan helyi ügyben döntenek.


Elsőként – közép-európai idő szerint 11 órakor – a keleti parti Vermont államban nyitották meg a szavazóhelyiségeket, majd 12 órakor több más keleti parti államban, de a keleti parti időzónában nyíltak meg szavazóhelyiségek 13 órakor is.

A voksolás a szavazókörzetekben helyi idő szerint reggel hét órakor kezdődött meg.


Noha a félidős választásokon a részvétel általában kisebb szokott lenni, mint elnökválasztáskor, sajtókommentárok szerint ezúttal a korai szavazás alapján nagyarányú részvételre lehet számítani, hiszen több mint 31 millióan adták le voksukat előre.

Jelenleg a washingtoni kongresszus mindkét háza republikánus többségű, vagyis mindkét ház a republikánus párti elnököt, Donald Trumpot támogatja. A demokraták abban bíznak – és a felmérések és az előrejelzések is ezt támasztják alá -, hogy többséget szereznek a képviselőházban, és ezzel megakadályozhatják vagy legalább késleltethetik az elnök egyes terveinek megvalósítását. A többség megszerzéséhez a Demokrata Párt képviselőjelöltjeinek 23 bársonyszéket kell elhódítaniuk a republikánusoktól a 435 fős alsóházban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

    Verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

    Ismét egymásnak estek a képviselők Srí Lankán pénteken, miután a parlament újfent megvonta bizalmát az államfő által október végén sebtében kinevezett Mahinde Radzsapaksze miniszterelnöktől és kormányától az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány eredményeképpen.

  • Rekordáron cserélt gazdát David Hockney festménye

    Rekordáron cserélt gazdát David Hockney festménye

    Kortárs művész esetében aukciós rekordot jelentő 90,3 millió dollárért (25,5 milliárd forint) cserélt gazdát a britek egyik leghíresebb művészeként számon tartott David Hockney egy festménye a Christie’s aukciósház csütörtök esti licitjén New Yorkban.