EUR: 322,00 Ft
CHF: 283,05 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb XVI.kerület

Méltó nyughely a hősöknek

Néhány héttel ezelőtt takarították ki önkéntesek a már használaton kívüli rákosszentmihályi temető egy részét, most pedig az önkormányzatnak köszönhetően átadták az itt található felújított katonai sírokat.

A kerületi önkormányzat tulajdonában lévő, 1905-ben létrehozott, majd 1950-ben lezárt rákosszentmihályi temetőben összesen 36 hadisír található, amelyből 30 a temető központi részén, további hat a temető más pontján van. A hadisírok közül 24 még I. világháborús, ebbe az úgynevezett hadirokkant-temetőbe azokat az I. világháborús hadirokkantakat temették, akik később, a 20-as, 30-as években a háborúban szerzett sérülések miatt haltak meg. Ebben az időben működött itt egy hadirokkantak számára fenntartott szociális és foglalkoztató telep, amelynek lakói itt leltek végső nyugalomra.


Az I. világháborúban megsérült hősöket temették ide (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

– A mi feladatunk, hogy minden erőnkkel, katonai erőnkkel törekedjünk ennek a békének a megőrzésére – mondta az avatáson Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. – A magyar kormány elkötelezett a katonahősök emlékének méltó megőrzése iránt. Hőseink kitartásából napjainkban is erőt meríthetünk a XXI. század kihívásaihoz. Ehhez viszont ismerni kell a történelmünket és a múltunkat. Az emlékezés itt kezdődik, a hősi halott katonák sírjánál. Hozzátette, az itt elesett hősök és sírjaik emlékeztetnek az első világháború szörnyűségeire, a szétszakított családokra, az elesett apákra és fiúkra.
Az önkormányzat 21 sír rendbetételére pályázott, hiszen három sírt a terület rendezésekor találtak meg, így a felújításuk nem volt beemelhető a pályázatba, ám saját forrásból a három  közül egyet teljesen felújítottak, kettőt pedig pedig megtisztítottak.

Katonai tiszteletadás mellett adták át a felújított sírokat (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

 Igazi összegfogás eredménye a felújítás  tette hozzá Kovács Péter, a kerület polgármestere. – A Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázat, a pályázó önkormányzat és a kerületi lakók munkája, ereje is kellett ahhoz, hogy az első világháborúban elesettek, illetve később hadirokkantként elhunytak sírhelyét rendbe hozhassuk a kisszentmihályi temetőben.
A pályázat során az önkormányzat az első világháborús hadisírok rendbetétele mellett ezeknek a síroknak a megközelíthetőségét is megoldotta, ami a Honvédelmi Minisztérium támogatásának köszönhető. Sőt e temetőben található még tizenkét II. világháborús hősi sír is, amelyek felújítását az önkormányzat önerőből rendezte.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.