EUR: 365,98 Ft
CHF: 345,79 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb XVI.kerület

Méltó nyughely a hősöknek

Néhány héttel ezelőtt takarították ki önkéntesek a már használaton kívüli rákosszentmihályi temető egy részét, most pedig az önkormányzatnak köszönhetően átadták az itt található felújított katonai sírokat.

A kerületi önkormányzat tulajdonában lévő, 1905-ben létrehozott, majd 1950-ben lezárt rákosszentmihályi temetőben összesen 36 hadisír található, amelyből 30 a temető központi részén, további hat a temető más pontján van. A hadisírok közül 24 még I. világháborús, ebbe az úgynevezett hadirokkant-temetőbe azokat az I. világháborús hadirokkantakat temették, akik később, a 20-as, 30-as években a háborúban szerzett sérülések miatt haltak meg. Ebben az időben működött itt egy hadirokkantak számára fenntartott szociális és foglalkoztató telep, amelynek lakói itt leltek végső nyugalomra.


Az I. világháborúban megsérült hősöket temették ide (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

– A mi feladatunk, hogy minden erőnkkel, katonai erőnkkel törekedjünk ennek a békének a megőrzésére – mondta az avatáson Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. – A magyar kormány elkötelezett a katonahősök emlékének méltó megőrzése iránt. Hőseink kitartásából napjainkban is erőt meríthetünk a XXI. század kihívásaihoz. Ehhez viszont ismerni kell a történelmünket és a múltunkat. Az emlékezés itt kezdődik, a hősi halott katonák sírjánál. Hozzátette, az itt elesett hősök és sírjaik emlékeztetnek az első világháború szörnyűségeire, a szétszakított családokra, az elesett apákra és fiúkra.
Az önkormányzat 21 sír rendbetételére pályázott, hiszen három sírt a terület rendezésekor találtak meg, így a felújításuk nem volt beemelhető a pályázatba, ám saját forrásból a három  közül egyet teljesen felújítottak, kettőt pedig pedig megtisztítottak.

Katonai tiszteletadás mellett adták át a felújított sírokat (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

 Igazi összegfogás eredménye a felújítás  tette hozzá Kovács Péter, a kerület polgármestere. – A Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázat, a pályázó önkormányzat és a kerületi lakók munkája, ereje is kellett ahhoz, hogy az első világháborúban elesettek, illetve később hadirokkantként elhunytak sírhelyét rendbe hozhassuk a kisszentmihályi temetőben.
A pályázat során az önkormányzat az első világháborús hadisírok rendbetétele mellett ezeknek a síroknak a megközelíthetőségét is megoldotta, ami a Honvédelmi Minisztérium támogatásának köszönhető. Sőt e temetőben található még tizenkét II. világháborús hősi sír is, amelyek felújítását az önkormányzat önerőből rendezte.


 

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.